- ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
- ANKARA ÜNİVERSİTESİ
- YÖK
- YÖKDİL
- YÖKDİL BAŞVURU
- YÖKDİL BAŞVURULARI
- YÖKDİL HAKKINDA MERAK EDİLENLER
- YÖKDİL SINAV TAKVİMİ
- YÖKDİL SINAV ÜCRETİ NE KADAR
- YÖKDİL SINAVI
- YÖKDİL SINAVI BAŞVURULARI NASIL YAPILIYOR
- YÖKDİL SINAVI BAŞVURULARI NEREDEN YAPILIYOR
- YÖKDİL SINAVI BAŞVURUSU
- YÖKDİL SINAVI NASIL OLACAK
- YÖKDİL SINAVI NE İŞE YARIYOR
- YÖKDİL SINAVI NE ZAMAN
- YÖKDİL SINAVI NEDİR
- YÖKDİL SINAVI SORULARI KİM HAZIRLIYOR
Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) sınavı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ile üniversitelerce kendilerinden dil yeteneği istenen öğrencilerin tercih edilen alan özelinde dil yeterlilik düzeyini belirlemeye yönelik yeni bir sınavdır.
Sınava ilişkin ilk açıklama 26 Ocak 2017 tarihinde YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından yapıldı. Açıklamada YDS’nin yanısıra adayların seçtikleri Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri alanlarında kendi dil yeterliliğini belirlemeleri amaçlandığı belirtilmiştir. Uzun zamandır akademik camianın böyle bir beklenti içerisinde olduğundan akademik dünyanın görüşleri de dikkate alınarak proje hayata geçirilmiştir. Sorular Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanırken, organizasyon ve uygulama işleri ise Anadolu Üniversitesi tarafından yürütülecektir.
Sınavın YDS’den tek farkı alana özgü olmasıdır. Bunun dışında bir fark yoktur ve YDS ile eşdeğerdir. Yine bu sınav da 80 sorudan oluşmakta, 4 yanlış 1 doğruyu götürmemektedir. Aslında avantajlı bir sınavda olması beklenmektedir. Çünkü kendi alanında İngilizce okuma yapanlar için benzer kalıpların ve kavramların gelme olasılığı yüksek olacağından sorular daha kolay anlaşılabilir. Bununla birlikte bu sınav için ek olarak özellikle sosyal bilimlerde siyaset bilimi, sosyoloji, edebiyat, iktisat, eğitim bilimleri, uluslararası ilişkiler gibi alt dallarda yazılan İngilizce yazıların, çıkan İngilizce haberlerin taranması faydalı olacaktır.
Aynı tarihli açıklamada yeni bir sınav projesine de başlandığı ve yakında kamuoyu ile paylaşılacağı da belirtildi. Bu çalışma ise %100 yabancı dille eğitim veren programlardaki öğretim elemanlarına yöneliktir. Bu yeni sınav sadece okuma odaklı olan YDS’den hariç konuşma ve dinleme odaklı bir sınav olacaktır ki bu da çok büyük bir açığı kapatacaktır. Aslında bu yeni proje Türkiye açısından önemli bir devrim niteliği taşımaktadır. Çünkü bu proje dil becerisini daha kapsamlı ölçecek olmasının yanı sıra küresel ölçeğe de hitap edecektir.
YÖKDİL SINAVI BAŞVURULARI BAŞLADI