YABANCI DİLDE ETKİLİ İZLEME ÇALIŞMALARI NASIL YAPILIR? | İlim ve Medeniyet

Yabancı Dilde Etkili İzleme Çalışmaları Nasıl Yapılır?

Her şeyden önce ilgili dili öğrenmek istemenizin güçlü sebepleri olmalı ve motivasyonunuzu diri tutacak sebeplere sarılmalısınız. Disiplin kazanmanın yollarını araştırmalı, her gün pes etmeden 5 dakika bile olsa dile vakit ayırmalısınız.

Bu şartları sağlıyorsak, öncelikle ilgi alanlarımıza yönelik izlemeler ile başlamalıyız. İlgi alanlarımıza ve seviyemize göre izleme çalışmaları çok önemli. A1 seviyesinde isek, o seviyeden dinlemeler yapmalı ve karşılaştığımız videoyu anlamaya çalışmalıyız. Bunun için birkaç yöntem önereceğim. İlgi alanlarımız ile ilgili içerikler her zaman bulamayabiliyoruz, bunun yerine hikâyeler de dinlenilebilir. Hikâyelerin kısa olması, sürükleyici olması gibi şeyler bence önemli. Genelde ben kısa olmasını istiyorum çünkü onu bitirip diğer videoya geçmeyi biran önce istiyorum.

İngilizce için çok fazla video ve içerik var. Elimizin altında Netflix gibi bir uygulama varken dil öğrenmek sanıldığı kadar zor değil. Benim tavsiyem bir videoyu öncesinde hiç kelimelerine bakmadan birkaç kere izlemeniz. Mesela 10 dakikalık videoyu, odaklanarak ve özellikle bilmediğiniz kelimelere odaklanarak birkaç kere izleyin. Videodaki bilmediğiniz kelimelerin zihninizde yer ettiğini ve onların anlamlarını merak eder hale geldiğiniz sürede videoyu tekrardan izleyin ve bu sefer kelimelere bakın. Kelimeleri deftere kaydedin bir cümle ile ve daha sonra bu kelimeleri tekrar edin. Kelimeleri tekrar ederken bir yandan da videoyu tekrardan izlemeye ve kelimelerin iyice yerleşmesi için uğraşmaya çalışın. Böylece bir videoyu iyice hazmettikten sonra diğer videoya geçebilirsiniz. Günde 20’den fazla kelime öğrenmeye çalışmayın. 20 kelimeye gelince durun ve bu kelimeleri öğrenmeye çalışın. Kelimelerin en önemlilerini belirlemeye çalışın ve onlara daha büyük önem gösterin. Mesela tebrikler gibi sürekli kullanacağınız kelimeleri zihninizde ayrı bir yere koyun ve aklınızda o kelime ile cümle kurmaya çalışın. Bir kelimeyi iki kelimeye ve onları da bir cümleye dönüştürmeye çalışın. Bu şekilde kelimeler ile çok vakit geçirdikçe, dilde de o kadar ilerleyeceksiniz. Kelimeleri ve cümleleri yüksek sesle tekrarlamak ve ekran karşısında söylenileni tekrar etmek yine tavsiye edilen yöntemler arasındadır. Bunları da denemeli olabildiğince dile maruz kalmanın yollarını bulmalısınız.

Dil öğrenmek sabır ve istikrar işi. Herkese muvaffakiyetler dilerim. Umarım yazılarım faydalı olur. Kendim deniyorum ve faydasını görürsem sizlerle paylaşıyorum. Umarım hayırlara vesile olur.


Ozan Dur

Avatar photo

Ozan Dur

İstanbul 29 MÜ'den mezun Filistin ve İran Araştırmaları- yazar [email protected] Poliglot (7), dillere dair


Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul