MEHMET GENÇ KİMDİR? | İlim ve Medeniyet

Kendisini Osmanlı iktisat tarihi üzerine çalışmaları ile tanıdığımız Mehmet Genç, 4 Mayıs 1934’te Artvin’de doğdu. Lise öğrenimini İstanbul’da Haydarpaşa Lisesi’nde, üniversite öğrenimini ise Ankara Üniversitesi’nde Maliye ve İktisat bölümünde tamamladı.

1958 yılında, henüz 24’ündeyken Ankara Valiliği bünyesinde mâiyet memurluğu yapmıştır. Ardından kaymakam vekilliği görevi de yapmış olan Genç, yıl 1960’a geldiğinde akademiye girdi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Türk İktisat Tarihi Enstitüsünde çalışmaya başladı. Enstitü bünyesinde uzun yıllar (1965-1982) İktisat Tarihi Uzmanı vasfıyla bulunan Mehmet Genç, araştırmaları için Başbakanlık Arşivinde çalışmaya başladı. Osmanlı arşiv belgelerinin incelenmesi,Başbakanlık Arşivine girdikten sonra onun en çok yoğunlaştığı i oldu.

Sonraki yıllarda TRT’de danışman olarak da çalışan (1985-1988) Genç, 1985 yılında İstanbul Üniversitesi sosyoloji bölümünde Tarih ve Sosyal Bilimler dersleri verdi ve 2002 yılında aynı okuldan emekli oldu. Dört farklı dilde pek çok makalesi olan Mehmet Genç daha sonra bu makalelerin çoğunu “Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi” adlı kitabında topladı. Bu kitap aynı zamanda yazarlar birliği tarafından ödüllendirilmiştir. 2015 yılında ise Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Yönetmeliğince Sosyal Bilimler ve Tarih dallarında ödüllendirildi. Mehmet Genç,American Research Institute in Turkey” yönetim kurulu üyesiydi.

Mehmet Genç, geçtiğimiz günlerde (18.03.2021) akciğer kanseri nedeniyle tedavi olduğu hastanede hayatını kaybetti.İlim câmiasının ve talebelerinin başı sağ olsun.

Osmanlı İktisat Tarihçiliğinin öncü ismi Mehmet Genç’in meşhur eserleri: Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi, Osmanlı Ekonomisine Dair Konuşmalar I, Osmanlı Maliyesi Kurumlar ve Bütçeler.

Mehmet Genç’in telif ettiği ve derlediği bazı Diyanet İşleri Ansiklopedisi maddelerine buradan göz atabilirsiniz : https://islamansiklopedisi.org.tr/muellif/mehmet-genc

Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul