KELİMELERİN GÜCÜ | İlim ve Medeniyet

Kelimelerin gücü-Kelime Bilmenin Gücü (Kelimelere Nasıl Çalışmalıyız?)

Power of the Words

Kelimeler ile ilgili olarak kendi tecrübemden bahsetmek istiyorum nasip olursa. Kelimeler yan yana geldiklerinde bir anlam ifade eden cümleler kurmamızı sağlıyorlar. Bu açıdan cümleyi anlamak için kelimeleri bilmemiz gerekiyor. Bir cümlede de tüm kelimeleri bilmemize gerek yok. Kelimelerin çoğunu biliyorsak, tahmin etme yoluna gideriz ve genelde de anlamı yakalayabiliriz. Kendi hayatımdan örneklerle kelime bilmenin öneminden bahsedeceğim inş.

Tavsiye edilen yöntemlerden bir tanesi cümleleri kelime kelime çevirmeye çalışmaktır. Tüm kelimeleri bildiğinizde cümleyi çok rahatlıkla anlıyorsunuz. Bir Hocadan duyduğuma göre insan kelimeleri bilse gramer bilmese bile yine o dili anlayabilir diyordu. Yani kelime bilmek demek bence her şey demektir.

Lisansta İngilizce hazırlık gördüm. Orada yoğun bir şekilde İngilizceye maruz kaldık. Sonrasında kendime şöyle bir hedef koyduğumu hatırlıyorum, benim İngilizcede bilmediğim hiçbir kelime kalmayıncaya kadar İngilizce öğreneceğim diye. Hazırlıkta okuduğumuz kitapların hepsinin kelimelerini çıkardım ve onlara çalışmaya başladım. Defterime yazıyordum ve belli bir süre sonra da onları hıfz ettim. Lisans 1. sınıfta metodoloji hocamız Statement kelimesini biliyor musunuz diye sordu? Cevabını veren bir tek ben olmuştum. Hazırlık sınıfında Yabancı dil Müdürümüz sınıfa gelip yine bir kelime sordu. harflerden bazılarını verip tahmin etmemizi istiyordu ve kelime nesli tükenmek anlamındaki bir kelimeydi ve kısa bir süre sonra bilip, bayağı takdir kazanmıştım :))) Kelimeler ile aram iyi olduğundan İngilizce YDS’de ilk girdiğim sınavdan 70 almayı başardım. Sınava yönelik hiç çalışmadan almıştım bunu. Zaten önemli olan kelime bilgisiydi.

İran’da Türkiye’yi güzel bir şekilde temsil edebilmek nasip oldu. Yedullah Semere ve okuduğum birçok Farsça kitaptan kelimeleri güzel bir şekilde öğrendim. Direkt ezberlemek yoluna gitmiyordum, metin içerisinde bolca görüyordum ve o şekilde ezberlemiş oluyordum. Bu en etkili yöntem bence ve sık kullanılan kelimeler aklınıza mıh gibi çakılıyor. İran’da Hoca benzer ve zıt anlamlı kelimeleri soruyordu ve benden başka bilen çıkmıyordu. Hoca artık “tamam Ozan sen biliyorsun, ya diğerleri” diye sitem etmişti.

Tabi bizim zamanımızda şimdiki gibi twitter veya instadan dil bilen hocalar yönlendirme yapmıyordu. Günlük kaç kelime ezberlenebilir sorusuna herhalde 100 tane ezberleyebilirim diyordum ve ona göre çalıştım ama o kadar kelime ezberlenemiyordu. En azından yapılamayacağını denedim ve gördüm. Günlük maksimum 15-20 tane kelime ezberlenebiliyor. Tek işimizde dil olmuyor en nihayetinde. İbraniceyi kelimeler ile öğrenmeye başladığımda ,ilk aldığım derste hocamızın konuşmasındaki kelimeleri çıkarabilmiştim. Bayit kelimesi yani ev kelimesinden bahsediyordu.

Doğal yollardan kelime öğrenmek en iyisi. Yani kelimeyi bağlamıyla birlikte öğrenmek ve deftere bir cümle ile kaydetmek. Hemen kelimeye bakıp geçmemek gerekiyor. Kelime ile ne kadar uğraşırsak kelime o kadar akılda kalıyor. Yani eş anlamlısı, zıt anlamlısı ve türeyen kelimeler var mı vesayre gibi bakmak inanılmaz faydalı. Ezberleme yöntemlerini de uygulamak gerekiyor. Mesele şimdi tekrar ettik, yarım saat sonra bir daha. 6 saat sonra bir daha ve ertesi gün- daha sonra bir hafta sonra ve bir ay sonra diye günleri uzatarak tekrar etmemiz gerekiyor. Anki tarzı uygulamalar bunu yapmamızı sağlıyorlar. Anki uygulamasını kullanmanızı tavsiye ederim ama bir yerden sonra insan kullanmaktan vazgeçiyor. Bunda da motivasyon ana sebep bence. Motivasyonumuz düşebiliyor veya başka meşgaleler bulabiliyoruz.

Birkaç Uyarı:

Dil ilk fırsatta feda edilebilecek bir şey değildir. Yani ilk yoğunluğunuzda öğrendiğiniz dili sakın feda etmeyin. Bu çok büyük bir hata ve geri dönüşü de yok. Bence en az B1- B2 seviyelerinden önce başlanılan bir dil bırakılmamalı. Sakın ama sakın dilleri feda etmeyin. Diller bizim o dilin dünyasına açılmamızı sağlıyor, bu yüzden diller düşündüğümüzden de önemli. Hala dil bilmek bir artı etmendir.

Dilin temel mantığı en az A1 seviyesi bir Hoca ile öğrenilmeli. Bu şekilde daha hızlı öğrenme süreci ilerliyor. Sonrasında öğrenci kendi kendine de ilerlemeye karar verebilir. Ama B1 veya B2’den sonra öğrenci zaten bağımsız oluyor. Öncesinde de olabileceğini kendim kanıtladım ama YouTube gibi platformlarda dili öğrenebileceğiniz yardımcı yerler olması lazım. Tabi Hoca eşliğinde öğrenmek her zaman daha etkili bir yöntemdir.

Öğrenemiyorum diye bir şey inanın yok. Aklımda kalmıyor diye de bir şey yok. Unutuyorum da mazeret değil. Kelimeleri kolay unutuyorsundur, sık tekrar yaparsın. Zor ezberliyorsundur, daha çok vakit ayırırsın. Metot bilmiyorsundur, çok çabalarsan doğru metodu da bulursun. Kendini keşfetmek de dil öğrenirken olabilir. Yani çok yanlış yöntemler ile hareket etse bir öğrenci en fazla geç öğrenir ama istikrar gösterirse ve kendini yenilerse doğru yolu bulacaktır zaten. Bir sürü hocamız ve akademisyenler sizler çabuk ve etkili bir şekilde öğrenin diye kendilerini parçalıyorlar. Tembellerin ümmetimizden nasiplerinin olmadığını unutmamak lazım.

Kelimelerin nasıl öğrenilmesi gerektiği yönünde Semih Uçar Hoca’nın güzel bir yazısı var sitemizde. Onunla bu işe adım atabilirsiniz ve çokta güzel olur.

Kelime (bilgi) güçtür.

Ozan Dur

İNGİLİZCE KELİME ÖĞRENME KILAVUZU

 

Avatar photo

Ozan Dur

İstanbul 29 MÜ'den mezun Filistin ve İran Araştırmaları- yazar [email protected] Poliglot (7), dillere dair


Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul