İSRAİL’E GÖÇLER ARTIYOR (HABER ÇEVİRİ-YORUM) | İlim ve Medeniyet

İsrail’e Göçler Artıyor

Göç için iyi bir sene: 27 bin göçmen- yüzde 30 artış

En çok göçmen Rusya’dan geldi, göçmenlerin yarısından fazlasını gençler oluşturuyor. Tel Aviv önde gelen teknoloji ve meslek yeri olduğundan bir numara olarak göçmenleri kabul ediyor. 2021 senesi 27 bin yeni İsrailli ile sona eriyor.

Göç ve Entegrasyon Ofisi, Yahudi Ajansı ve “Nefeş Banefeş Örgütü” 2021 verilerinin özetini yayımladı, buna göre bulunduğumuz senede 27015 kişi dünyanın farklı yerlerinden İsrail’e göç etti. Bu sene göç edenlerin oranında yüzde 30’luk bir artış bulunmaktadır, (diğer sene ile kıyaslandığında bu veriye ulaşıyoruz, geçen sene Korona gölgesinde 21, 820 kişi İsrail’e göç etmişti. Göç ve Entagrasyon ofisi gelecek sene göç edeceklerin sayısının daha da artacağını umuyor, salgından önceki sayıya ulaşacaklarını bekliyorlar- salgından önceki 2019 senesinde 35 bin kişi göç etmişti.

  • Resim 1: İsrail’e göç eden Yahudilerin hangi ülkelerden geldiklerini anlatmaktadır.

Göç ve entegrasyon ofisinin ve Yahudi Ajansı’nın verilerine göre en çok göç Rusya’dan( 7500) yapılmıştır, geçen seneye göre yüzde 10’luk bir artış, Ukrayna’dan 3 bin kişi göç etmiştir, geçen yıla göre yüzde 5 artış vardır. Ondan önce Amerika bulunuyor, Amerika’dan 4 bin kişi göç etti ve bunlar “Nefeş Banefeş” örgütü sayesinde geldiler, bu sayı 1973’den beri en büyük göçmen sayısı oldu.

Fransa’dan ise anlamlı bir sıçrayış ile 3,500 göçmen geldi ve bu sayı son 4 yılın en büyük sayısıdır. Etiyopya’dan 1, 363 göçmen gelmiştir, bu “Çakmaktaşı” operasyonu ile gerçekleşmiştir.

Göçmenlerin yarısından fazlası: Gençler

Göç hızında yeni ülkelerde artış bulunmaktadır: Arjantin’den 900 göçmen, geçen seneye göre yüzde 55’lik bir sıçrayış vardır. İngiltere’den 650 göçmen geldi, geçen seneye göre yüzde 22’lik artış var. Brezilya’dan 550 kişi, Afrika’nın Güneyinden yaklaşık 550 kişi, yüzde 72 oranında keskin bir artış, son yıllardaki göç hızında dramatik bir büyüme ile. Meksika’dan 290 kadın ve erkek mezkur yıla göre yüzde 55’lik bir sıçrayış.

 

Göç eden gençlerin sayısında artış var, tüm göçmenlerin yüzde 55’ini oluşturan yaklaşık 14. 620 göçmen 35 yaşını geçmemiş gençlerden oluşuyor. Göçmenlerin yüzde 16. 5’i 36-50 yaşındakiler, yüzde 13.6 oranındaki kişiler 51-64, yüzde 14.7 oranındaki kişiler 65 ve daha üstü yaşındaki kişilerden oluşuyor.

Göçmenlerin favori şehri Tel Aviv, yaklaşık 3 bin göçmen bu şehirde yaşamayı seçtiler, Tel Aviv’i Kudüs takip ediyor( 2760 kişi), ondan sonra 2710 kişiyle Netanya geliyor ve ondan sonra da 2 bin kişi ile Hayfa geliyor…

  • Resim 2: Göçmenlerin yaş aralığını göstermektedir.

İsrail’e göçler rekor kırıyor

Göç edenlerin mesleklerine bakacak olursak, 1,100 doktor ve paramedik, Yaklaşık 1, 670 kişi teknoloji ve mühendislik alanında, yaklaşık 960 kişi muhasebe alanında ve 750 kişide eğitim alanındadır.

  • Resim 3: Yukarıdaki siyahla belirtilen yazının açıklamasıdır.

Göç ve Entegrasyon bakanı şunları dile getirdi, “İsrail’e göç rekor kırmaya devam ediyor. Biz İsrail’e göç etmek isteyen kadın ve erkek göçmenleri sevinçle karşılıyoruz. Onlar İsrail ekonomisi için muazzam bir büyüme motorudurlar.”

Nefeş Banefeş’in kurucusu ise şunları söyledi. “Burada evini kuran her göçmen, ekonomiye, Tıbbi sisteme, IDF’ye topluma ve özellikle Yahudi halkının başkenti olarak İsrail’in direncine günlük olarak katkıda bulunur.”

Not: Haberde göçler için Aliya (עלייה) kelimesi kullanılıyor. Aliya yükselmek demektir. Yahudiler İsrail’e göçtüklerinde yükseldiklerini iddia ederler. İsrail’e göç edenlere עשית עלייה (Asita Aliya) göç yaptın mı denir. Bu durumu da okuyucuların görüşüne sunuyorum. (çeviren)

Yazarın Görüşü

İsrail’e son zamanlarda artan göçlerin sayısı ve niteliği okuyucunun ilgisini çeker diye paylaşmayı uygun buldum. İsrail medyasının gündemini öğrenmek ve İbranice öğrenenlerin de kendilerini geliştirebilmeleri amacıyla bu yazıyı kendimce çevirmeye çalıştım. Biraz haberin içeriğinden bahsetmek istiyorum. İsrail ülke dışından gelen göçlere çok önem veriyor. Bu göç olayı Siyonizmin hedefleri arasındadır. Günümüz İsrail’i de bu “ülküyü” kurumlarıyla daha ileri taşımaya çalışıyor. Bunun için görece uygun bir ortam var. Artık intihar bombacılarını ve İsrail’deki kanlı eylemleri ve çatışmaları ( ki bu eylemlerde kurban olan taraf Filistinlilerdir) pek duymuyoruz. En fazla sorunun artık Arap toplumunun kendi içinde olduğu söyleniyor. İsrail’de yaşayan Arapların kendi içlerindeki mücadelelerinde çok kan dökülüyor ve bu durumu İsrail bir nevi görmezden geliyor. Araplar kendileriyle uğraşmaya devam ede dursun, İsrail’de gözünü başka alanlara dikmiş durumda. Göçün önemli bir kısmı Rusya’dan geliyor. Hala ne kadar Yahudi’nin Rusya’da yaşamış olduğunu görüyoruz. Diğer önemli kısım ise Batı’dan gelen göçmenlerin sayısı ve sayıdaki artıştır. Bunun sebepleri irdelenmeli diye düşünüyorum. İsrail’in bu göçü organize eden kurumları çok aktif çalışıyor olmalılar ve birçok şey vaat ediyorlar. En azından haberden anladığımıza göre istedikleri şehre yerleşebiliyorlar. Burada üç şehir dikkatimi çekti. Kudüs, Hayfa ve Tel Aviv. Bu şehirlerle ilgili İsrail’de yaygın bir kanı vardır. İsrailliler için Tel Aviv eğlence ve parti şehridir. En iyi eğlence ve parti şehri Tel Aviv’dir. Onlara göre de ayrıca yaşanılacak en iyi şehir Hayfa’dır. Hayfa yaşamak için en iyi yerdir. Onun haricinde Kudüs ise İbadet şehridir. Kudüs’te de İbadet edilir. Göçler de bu 3 şehre yoğunlaşmış durumda. Acaba göç edenler de İsrailliler gibi mi düşünüyor?

 

Haberin Bağlantısı

https://www.ynet.co.il/judaism/article/rjoexmzoy

23.12.2021

Ozan Dur

Avatar photo

Ozan Dur

İstanbul 29 MÜ'den mezun Filistin ve İran Araştırmaları- yazar [email protected] Poliglot (7), dillere dair


Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul