İSLAM KALKINMA BANKASI KISACA TARİHİ - İslam Kalkınma Bankası | İlim ve Medeniyet

İslam Kalkınma Bankası ne zaman ve nerede kuruldu?  İslam Kalkınma Bankası’nın kuruluş amacı nedir? İslam Kalkınma Bankası kimler tarafından kuruldu? İslam Kalkınma Bankası üyeleri kimlerdir? İslam Kalkınma Bankası hakkında kısaca bilinmesi gerekenler…

İslam Kalkınma Bankası 7 Aralık 1973’te, tamamı İslam Konferansı Örgütü’ne üye 7 ülkeyle diğer ülkelerdeki müslüman azınlıkların ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmelerinin İslâmî kurallar çerçevesinde desteklenmesi amacıyla teşkil edilmiş milletlerarası bir finans kurumudur. 1973 yılının Aralık ayında Cidde’de toplanan İslâm ülkeleri Maliye bakanlarınca yayımlanan niyet beyannâmesine dayanılarak kuruldu ve İslâm Kalkınma Bankası Guvernörler Kurulu’nun 1975 yılı Temmuz ayındaki ilk toplantısı ile açılışını yaparak 20 Ekim 1975 tarihinde resmen faaliyete geçti.

İslam Kalkınma Bankası
İslam Kalkınma Bankası

İslam Kalkınma Bankası Başkanlığını Dr. Ahmad Mohamed Ali Al MADAN yürütmektedir. İslam Konferansı Teşkilatı üyesi ülkeler arsında ticaretin arttırılması bankanın stratejik amaçları arasında olup bunun için finansman imkânları sağlamaktadır. Ticaret kredilerini için 2005 yılından beri banka şemsiyesi altında faaliyet gösteren Uluslararası İslam Ticaret Finans Kuruluşu (International Islamic Trade Finance Corporation) ticaretin gelişmesine önemli katkı sağlamaktadır.Türkiye, İcra Kurulunda Dr. Selim C. Karataş tarafından temsil edilmektedir.Banka’nın amacı, İslam felsefe ve prensipleri (Şeriat) doğrultusunda, üye ülkelerin ve Müslüman toplumların münferit veya birlikte ekonomik kalkınmalarına ve sosyal gelişmelerine katkıda bulunmaktır.

İslam Kalkınma Bankası Kuruluş Amacı

  • Üye ülkelerdeki kuruluşlara veya verimli projelere sermaye iştirakinde bulunmak,
  • Üye ülkelerdeki kamu ve özel sektör projelerine kredi sağlamak,
  • Üye ülkeler arasındaki ticaretin geliştirilmesine yardımcı olmak ve bu amaçla gerekli çalışmaları yapmak,
  • Üye ülkeler arası teknik işbirliğine yardımcı olmak ve teknik yardım sağlamak,
  • Üye ülkelerde kalkınma faaliyetlerine katkıda bulunan personele eğitim imkânları sağlamak,
  • Müslüman ülkelerdeki ekonomik, mali ve bankacılık faaliyetlerinin İslami kurallara uygun şekilde yürütülmesi yönünde araştırmalar yapmak.

İslam Kalkınma Bankası Kuruluş Tarihi : 1974 (Türkiye kurucu üyelerden biridir) Üye sayısı : 56
Merkezi : Cidde – Suudi Arabistan

İslam Kalkınma Bankası Üyeleri:

Suudi Arabistan Fas Tunus Gine-Bissau
Kuveyt Ürdün Bahreyn Kazakistan
Libya Sudan Suriye Kırgızistan
İran Gabon Afganistan Maldivler
Mısır Umman Benin Mozambik
Türkiye Irak Moritanya Sierra Leone
B.A.E. Senegal Lübnan Somali
Pakistan Gine Mali Surinam
Cezayir Brunei Azerbaycan Togo
Endonezya Kamerun Çad Komoros
Malezya Uganda Gambiya Fildişi Sahili
Bangladeş Burkina Faso Arnavutluk Nijerya
Katar Nijer Tacikistan Türkmenistan
Yemen Filistin Cibuti Özbekistan

 

2000 yılı başı itibariyle banka toplam olarak 3108 projeye 16.476 milyar İslâm dinarı tutarında finansman onaylamıştır. Bunun 4850 milyonu 755 yatırım projesine, 98 milyonu 313 teknik yardım projesine, 11.125 milyonu 1249 ticaret operasyonuna, 403 milyonu ise vakıf fonundan desteklenen 791 özel yardım projesine tahsis edilmiştir. Proje finansmanının % 5’i sermaye ortaklığı, % 1’i kâr ortaklığı, % 38’i ödünç verme, % 27’si kiralama, % 23’ü taksitle satış, % 4’ü istisnâ‘, % 2’si teknik yardımdır. Uygulamasına geçilmiş projelerin % 48’i bitirilerek hizmete alınmış, % 21’i inşa halinde, % 31’i ise işlemlerinin tamamlanması safhasındadır.

İSLAM KALKINMA BANKASI TÜRKİYE ÖĞRENCİ BURSU

Öğrenci burslarına başvurmak isteyen adaylar, ayrıntılı bilgi ve başvuru formuna İslami Kalkınma Bankası’nın web sitesi www.isdb.org adresinden ulaşabilir.

ISLAMİC DEVELOPMENT BANK SCHOLARSHİP PROGRAM 2019-20 | ISDB SCHOLARSHİP COMPLETE APPLİCATİON PROCESS

https://www.youtube.com/watch?v=Fmi4EipWv9Q

İSLAM KALKINMA BANKASI “KATILIM PLATFORMU” VE “DÖNÜŞÜM FONU” TANITIM PROGRAMI

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI’NIN YAPISAL ORGANİZASYONU

BİR İSLAMİ FİNANS ENSTRÜMANI: TEKAFÜL

ilimvemedeniyet


Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul