İSLAM İKTİSADI ATÖLYESİ | SERCAN KARADOĞAN | İlim ve Medeniyet

İLİM VE MEDENİYET ATÖLYELERİ

İSLAM İKTİSADI ATÖLYESİ

TANITIM FORMU

Atölye Konu Başlığı:  

İslam İktisadının Kurumları

Atölyenin Amacı:

Bu oturumlarda kurumlar, kurumların oluşumu, iktisadi ve iktisadi olmayan kurumların işleyişleri
incelenecektir. İktisadi kurumları oluşturan norm ve ilkeler ve ortak özellikler aktarılarak, öğrencinin
kurumların oluşum ve işleyişlerini teorik bir çerçevede anlaması ve özümsemesi beklenmektedir. Derste
sunulan bu kavramsal ve teorik çerçevenin üzerine, İslam iktisadının özel kurumları, bu kurumların ortaya
çıkışları ve bu kurumların işleyişlerini anlamak üzerinde durularak; zekat, vakıf, hisbe gibi örnekler
üzerinde durulacaktır.

Atölye Müfredatı:

Hafta Konu
1. Kurumların ekonomideki rolleri, oluşumları ve işleyişlerini anlamak
2. İslam iktisadının kurumlarında temeller ve ilkeler
3. İslam iktisadı kurumları ve tarihteki iktisadi kurumsallaşma örnekleri
4. Alternatif sistem üretmede İslam iktisadı kurumları

 

Atölye Takvimi: 

İslam İktisadı Atölyesi’nin Sercan Karadoğan ile gerçekleşecek  ilk 4 oturumu sırasıyla 5, 12, 19, 26 Kasım 2021 Cuma günleri saat 20:00‘da ZOOM üzerinden online olarak gerçekleştirilecektir.

İslam İktisadı Atölyesi,  Sercan Karadoğan ile gerçekleştirilecek ilk 4 haftalık programın ardından alanında uzman farklı isimler ile güz dönemi boyunca toplamda yaklaşık 9 hafta devam edecektir.

Atölye Sorumlusu: Ubeydullah GÜNEŞ / (ilimvemedeniyet.com Genel Yayın Yönetmeni – islamiktisadı.net Editörü )

E-posta: [email protected]

Sercan Karadoğan Kimdir?

2007 yılında başladığı lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İngilizce iktisat bölümünde 2011 yılında tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesinden sosyoloji lisans derecesi de bulunan Karadoğan, yüksek lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesinde Uluslararası Ekonomi Politik alanında yaptığı “Sosyalist Ekonomilerde Hesaplama Tartışması” başlıklı tezi ile 2014 yılında tamamlamıştır. Doktora eğitimine 2015 yılında Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsünde başlamıştır. Bu programı 2021 yılı Temmuz ayında savunduğu “Ahlak Bağlamında Kapitalizm ve İslam Ekonomisi Karşılaştırması” başlıklı teziyle başarıyla tamamlayarak Ortadoğu Ekonomi Politiği ana bilim dalında doktora ünvanı almıştır.

2014 yılında SETA Ekonomi bölümünde çalışmalarını yürütmüş sonrasında aynı yıl Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde de araştırma görevlisi olarak göreve başlamıştır. 2018-2019 yılları arasında Durham Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Merkezinde misafir öğretim üyesi olarak doktora çalışmalarına devam etmiştir. TÜBİTAK doktora-sırası araştırma proje desteği kapsamında hazırladığı“Ahlakın Sosyo-Ekonomik Yapıya Etkisi: Ajan Tabanlı Simülasyon Modellemesiyle İslam Ekonomisi ve Kapitalist Ekonominin Karşılaştırmalı Analizi” başlıklı araştırma projesini Prof. Mehmet Asutay’ın danışmanlığında başarıyla tamamlamış ve sonrasında 2019 yılı Kasım ayında Türkiye’ye dönmüştür. Karadoğan, 2019-2021 yılları arası Maruf Eğitim, Araştırma ve Dayanışma Vakfında akademik koordinatörlük ve akademik danışmanlık görevlerini yürütmüştür.

Sercan Karadoğan 2021 yılı Haziran ayından itibaren İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı çatısı altında bulunan İKAM’da Kıdemli Araştırmacı olarak çalışmaya başlamış, Ağustos ayından itibaren de İKAM Direktörlük görevini devralmıştır. Editör, çevirmen ve araştırmacı olarak birçok proje, akademik faaliyet ve yayın çalışması içerisinde bulunan ve gönüllü ve profesyonel olarak STK’larda aktif görev alan Karadoğan iyi düzeyde İngilizce bilmektedir. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

Ana ilgi ve çalışma alanları arasında karşılaştırmalı ekonomi politik, iktisat sosyolojisi, ahlak ve ekonomi, iktisadi düşünce tarihi ve kapitalizm tarihi bulunmaktadır.

 

– KAYIT FORMU İÇİN TIKLAYIN –

Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul