İRAN GEZİM-PERSEPOLİS-TAHT-I CEMŞİD | İlim ve Medeniyet

Persepolis İran için çok önemli bir bölgedir. “Ahamenişler döneminden kalan bu yerlere İranlılar Taht-ı Cemşid demektedirler. İranlılar bu şehirde Taht-ı Cemşid adında bir saray olduğundan, bu isimle anmaktadırlar. Büyük Darius’un döneminde yapılmıştır ve 200 yıl ayakta kalmıştır. Bu sarayda vilayetlerden gelen valiler hediyelerini krala sunuyorlardı. M.Ö 518 yılında Taht-ı Cemşid yapısı Ahamenişlerin yeni başkenti olarak Persepolis’te yapıldı. Büyük Darius’tan sonra oğulları ve torunları buradaki yapıları artırmışlardır. Rivayete göre burada Ahamenişler döneminde 43,600 kişi yaşamıştır. Büyük İskender ise M.Ö 330’da Taht-ı Cemşid’e saldırdı ve onu ateşe verdi. Ahameniş kültürünün, kitaplarının ve yazılı kaynakların bu dönemde yok edildiği söylenmektedir.”[1]

Değerli okuyucular bu yazımda İran gezim sırasında uğradığım bir yer olan Persepolis’ten bahsetmek istiyorum. İran’da Farsçamı geliştirmek için İmam Humeyni Üniversitesi’nde Farsça dili eğitimi aldım. İran’ın önemli şehirlerini gezebilme fırsatım oldu. Bunlar arasında Şiraz da vardı. Şiraz’ın yakınlarında olan ve İran için büyük bir önemi olan Persepolis’e de gittik. Hatta bir yazıda bizim için İstanbul’un fethi ne demekse onlar içinde Persepolis o demek diyordu. Bu yazımda da İran’da çektiğim fotoğrafları paylaşmak istiyorum.

Kendi tecrübelerimden biraz bahsedeyim. İran’da ulaşım oldukça ucuz durumdadır. Petrol ucuz olduğundan taksiler bile oldukça ucuzdur. Ben buraları öncelikle kendim biraz zor gezerdim. Orada ders görürken Hasan Sabbah’ın da kalesine gitmek istemiştim. Ama hem uzakta olduğundan hem de oraya direkt olarak ulaşım olmadığından gidememiştim. Bir abimiz gitmişti ve kendi anısını anlatmıştı bana. Keşke bana resimleri gönderse ve bende bir yazımda da Hasan Sabbah’ın kalesinden bahsedebilsem.

Bu yazımı İran’ın birçok şehirlerini gezmeme sebep olan Hacer Ablam ve Mustafa Alper abime ithaf ediyorum. Onlar da benimle aynı sene İran’a gelmişlerdi ve beraber onların arabasıyla Tahran, İsfahan ve Şiraz’ı gezip Persepolis’i ziyaret etmiştik. Kazvin’de bulunmuştuk birlikte. Güzel bir yolculuktu ve İran’da kadim bir şehir, gezilmesi görülmesi gereken bir şehirdir. Özellikle dilinin öğrenilmesini gençlerimize tavsiye ediyorum. Hem atalarımızın yoğun kullandığı bir dil hem de bölgedeki önemli bir rakibimiz, tanınması ve bilinmesi gerekir diye acizane düşünüyorum.

Yazımın ilk kısmında hem Persepolis hakkında bilgi verdikten hem de kendi hayatımdan bir kesiti anlattıktan sonra fotoğraflara geçmek istiyorum. Türkçe Persepolis hakkında yazılanlara baktım. Ama asıl İranlılar nasıl isimlendiriyorlar ve nasıl görüyorlar onu anlatabilmek amacıyla İranlı bir siteden yukarıdaki kısmı çevirdim. Kısa bir çeviri oldu keyifli okumalar diliyorum şimdiden.

Yolda karşımıza ilk bu abi çıktı.

Orada bulunan dikkat çeken bu afişi fotoğraflamıştım.

 

[1] https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%AA%D8%AE%D8%AA_%D8%AC%D9%85%D8%B4%DB%8C%D8%AF

Avatar photo

Ozan Dur

İstanbul 29 MÜ'den mezun Filistin ve İran Araştırmaları- yazar [email protected] Poliglot (7), dillere dair


Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul