FARSÇA GENİŞ ZAMAN FİİL KÖKLERİ & ZAMANLAR & KİPLER | İlim ve Medeniyet

Farsça sık kullanılan fiiller, onların geniş zamanını ve ayrıca bu konuyu ele aldığımız yazımızı sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Farsçada fiillerin köklerini bilmek gerekiyor. Aksi takdirde özellikle konuşma yaparken öğrenciler zorluk çekeceklerdir. Mesela iki fiili cümlemizde kullanmak istediğimizde, birinci fiil istemek fiili ise ondan sonra gelenler geniş zamanda kullanılmak zorundadır. Gelmek, gitmek, almak vb gibi sık kullanılan fiillerin özellikle geniş zamanlarını da bilmek bu açıdan elzemdir.

“Farsçada fiillerin iki kökü vardır. Fiilleri maruz kaldığı zaman esaslı değişikliği anlamak ve tüm zaman kiplerine göre çekimleyebilmek için fiillerin hem ( ) geniş zaman kökünü hem de ( ) geçmiş zaman kökünü bilmek gerekir.”

“Fiillerin geniş zaman kökünün bulunması düzenli fiillerde ve düzensiz fiillerde ayrıdır. Düzenli fiillerin sonundaki harfleri atılınca geriye geniş zaman kökü kalır. Ancak düzensiz fiillerde bu kökü elde etmek için farklı kuralları bilmek gerekir.”

Düzenli ve düzensiz olmak üzere bu fiillerin geniş zamanlarını bulmak ve bunları bilmek gerekmektedir. Düzenli fiillerin geniş zamanlarını bulmak daha kolaydır. Düzensiz fiillerin geniş zamanları da yine kurallar dahilinde tespit edilebilmektedir. Dolayısıyla konuşmak, metinleri anlayabilmek için geniş zamanların öğrenilmesi ve bilinmesi elzemdir.

Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak indirebilirsiniz.

Geniş Zaman Fiil Kökleri-Zamanlar-Kipler


Doç. Dr. İsmail Söylemez

Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul