DİL ÖĞRENMEYE DAİR EN ÇOK ALDIĞIM 10 SORUYA HIZLI CEVAPLAR | İlim ve Medeniyet

1-Aynı anda birden fazla dil öğrenebilir miyim?

Bir dili en azından orta üstü seviyede biliyorsanız başka bir dile de sıfırdan başlayabilirsiniz. Fakat iki dile sıfırdan başlamayı hiçbir şekilde önermiyorum.

2- Dili öğrenmek ne kadar zamanımı alır?

Bu sorunun cevabı dil öğrenme geçmişinize ve öğrendiğiniz dilin (size göre) zorluk derecesine göre değişir. Ama örneğin İngilizce veya İspanyolca gibi, en zor diller arasında yer almayan dillerde sıfırdan orta seviyeye ulaşmak için 3 ile 5 ay, orta seviyeden ileri seviyeye ulaşmak için de 4 ila 6 ay gibi bir süre hedefi koyabilirsiniz. Tabii, eğer etkili bir dil çalışma sisteminiz varsa.

3- Dil öğrenebilmek için günde ne kadar çalışmalıyım?

Dil öğrenebilmek için en azından birkaç ay boyunca hiç bırakmadan etkili çalışmalar yapmanız gerekiyor. Bu yüzden, günlük dil çalışmanızın süresini ve yoğunluğunu, en az birkaç ay boyunca hiç bırakmadan uygulayabileceğiniz miktarda belirlemelisiniz. Yani bir hafta boyunca günde 5 saat çalışsanız da pek bir anlamı yok. Buna karşın, mevcut yaşam temponuzda, 6 ay boyunca her gün dil öğrenmeye ayırabileceğiniz süre 30 dakika ise sizin için ideal çalışma süresi 30 dakikadır.

4-Dil öğrenmeye nasıl başlamam gerek?

Dil öğrenmeye birçok şekilde başlayabilirsiniz. Ben dillerimin hemen hepsine farklı çalışmalarla başladım. Fakat herkesin rahatlıkla uygulayabileceği şu yöntemi herkese önerebilirim:

  • İnternetten, öğrendiğiniz dilde en çok kullanılan 100 fiil listesi indirin.
  • İlk gün kişi zamirlerini (ben, sen, o, biz, siz, onlar) ve en temel zaman yapılarını (geçmiş-şimdi-gelecek) öğrenin veya tablo halinde yazıp bir yere asın.
  • 1 hafta boyunca en çok kullanılan 100 fiile tutunarak olumlu, olumsuz ve soru biçiminde sürekli olarak cümle kurun. Bu aşamada sadece özne ve fiilden oluşan cümleler/cümlecikler kurmanız yeterli (I go, she went, they will speak vs.). Fakat bildiğiniz başka kelimeler varsa kimi cümlelere nesne vs. de eklerseniz tadından yenmez.

Unutmayın, sadece bu kadar malzemeyle bile binlerce cümle kurabiliyorsunuz. İstisnasız herkesin yapabildiği bu basit çalışmayı geçen yıllar içinde öğrencilerim için tasarladım. Çok etkili olduğu için artık ben de yeni dillerime bu şekilde başlıyorum veya geçmişte çalışıp uzun süre ara verdiğim dillerimi bu şekilde yeniden canlandırıyorum.

5- Orta seviyeden ileri seviyeye neden geçemiyorum/nasıl geçerim?

Çünkü orta seviyeden ileri seviyeye ulaşmak için, başlangıçtan orta seviyeye ulaşmak için harcamanız gereken zaman ve emekten çok daha fazlasına ihtiyacınız var. Yani orta seviyeden ileri seviyeye ulaşmak, sıfırdan orta seviyeye ulaşmaktan daha zor. Bu yüzden de, çoğunluk yabancı dilinde orta/orta üstü bir seviyede tıkanıp kalıyor. Bu konuda iki ders:

  1. Orta seviyeden ileri seviyeye ulaşmak için, yabancı dilinizde yaptığınız her şeyin seviyesini bilinçli olarak bir derece artırmanız gerekiyor. Şimdiye kadar okuduğunuz metinlerden daha zor metinler okumanız, dinlediğiniz podcast’lerden daha zor podcast’ler dinlemeniz gerekiyor.
  2. Sıfırdan orta seviyeye genel çalışmalar yaparak ulaşabilirsiniz. Fakat ileri seviyeye ulaşmak için dil öğrenme hedefinizi kesin olarak belirlemeniz ve daha spesifik çalışmalar yapmanız gerekiyor. Özellikle konuşma mı yoksa yazma becerinizi mi geliştirmek istiyorsunuz? Yurtdışı seyahatlerinizde rahatlıkla iletişim kurabilmek için mi, yoksa felsefi kitaplar okumak için mi dil öğreniyorsunuz? Bu gibi sorulara çok somut ve gerçekçi cevaplar vermeniz ve bütün çalışmanızı bu cevaplar üzerine kurmanız gerek.

6- Ne zaman konuşmaya başlamalıyım?

Biz poliglotlar arasında bu konuda iki ekol var:

  • Birinci ekoldeki dil öğrenme ustaları, dil öğrenmeye başladığınız gün konuşmaya veya konuşma çalışmalarına da başlamanız gerektiğini savunuyor.
  • İkinci ekol ise yabancı dilinizde birkaç ay yoğun biçimde dinleme ve okuma çalışmaları yaptıktan sonra konuşmaya başlamak gerektiği düşüncesinde.

Ben bu iki yöntemi de denedim. Örneğin (Polonya dili) Lehçede ilk günden itibaren konuşmaya başlamış ve 14 gün sonra Polonyalı arkadaşımla 45 dakika kesintisiz Lehçe konuşmuştum. Buna karşın, Boşnakça konuşmaya ise bu dili öğrenmeye başladıktan birkaç ay sonra başladım. Bu süre içinde ciddi okuma ve dinleme çalışmaları yaptım. Bu birikimin üzerine konuşmaya başlayınca çok rahat etmiş, ilk 1-2 günlük bocalama evresinin ardından rahatlıkla kendimi ifade eder hale gelmiştim. Özetle, eğer hedefinizi iyi belirler ve gerçek dil çalışmaları yaparsanız iki yöntem de sonuç veriyor.

7- Gramer kitabıyla dil öğrenilebilir mi?

Ben salt gramer kitabıyla tek bir dil dahi öğrenmedim. Neden mi? Çünkü dil öğrenmek bu kadar kolay bir iş değil. Sadece gramer kitabıyla ilerleyerek dil öğrenilseydi okullarda, kurslarda yıllarca dil dersi alan herkes üst düzeyde yabancı dil biliyor olurdu. Dil öğrenmek için, okuma- konuşma-işitme-yazma becerilerinden en az ikisini içeren günlük bir dil çalışma sisteminizin olması gerekiyor. Bu sistem içinde ilerlerken gramer kitaplarından da faydalanmanız işinizi elbette kolaylaştıracaktır.

8-Dil öğrenmek için ideal yaş nedir?

Şimdiye dek 10 yaşından 75 yaşına dek öğrencilerim oldu. “Kim Öldürdü İçindeki Öğrenme Aşkını?” kitabımızda ayrıntılarıyla anlattığım gibi, herkes her yaşta dil öğrenebiliyor ve yetişkinler dil öğrenme konusunda birçok bakımdan çocuklardan çok daha avantajlı. Çocukların yetişkinlere göre gerçekten avantajlı olduğu nokta ise telaffuz.

9- Dil öğrenmeye başlamak için en doğru zaman nedir?

Dil öğrenmeye başlamak için en doğru zaman bugün. Çünkü nasıl dil öğrenileceği de, nasıl dil öğrenilemeyeceğini de ancak yol üzerinde öğreniyorsunuz. Bir an önce dil öğrenmeye başlayın ki hatalı ve etkisiz yöntemleri kısa sürede fark edip gerçek çalışmalarla tanışın. Aylar, yıllar boyu dil öğrenmeye hazırlık yaparak kendinizi oyalamayın. Sanki öyle bir şey varmış gibi “doğru zaman”ı beklemeyi bırakın ve o harika cümlede söylendiği gibi, “hazır olmadan başla”yın.

10-Nasıl kelime ezberleyebilirim?

Bu konuda, 24 teknik ve öneriden oluşan, dilimizdeki en kapsamlı kelime öğrenme listelerinden birini (Kelime Öğrenme Kılavuzu) hazırladım. Bu kılavuza @semihucardilkocu Instagram sayfasından ulaşabilirsiniz.

Semih UÇAR

Semih Uçar Kimdir?

Almanya’dan Japonya’ya, Çin’den Danimarka’ya, Avusturya’ya, Yunanistan’a varan çok geniş bir coğrafyada, dünyanın en saygın müzik merkezlerinde ders ve konserler veren, Japonya’da CD’si yayınlanan ve Sony stüdyolarında yapılmış kayıtları dünyanın her tarafında, bu markanın yüksek çözünürlüklü cihazlarının tanıtımında örnek müzik olarak kullanılan bir müzisyen olan Semih Uçar müziğin yanında kendini yazı, edebi çeviri ve yabancı dil alanlarında da evinde hissetmektedir. Uzun yıllardır profesyonel yazar olarak birkaç dilde birden yoğun bir şekilde hizmet veren, Türkiye’nin en saygın yayınevleri için Franz Kafka, Stefan Zweig vs. gibi yazarlardan kitaplar çevirmiş ve birçok çeviri ve telif kitabı yayına hazırlamış olan yazar şimdiye kadar 12 dilde kitap okumuş ve 20’yi aşkın dili rahatlıkla anlayabilen bir poliglot’tur. Dil öğrenme tutkusunu bir adım daha öteye taşıyıp, başka insanların da kendisi gibi kısa sürede üst seviyede dil öğrenebilmesini sağlamayı yaşama amaçları arasına katmış Dil Koçu ve Dil Öğretmeni Semih Uçar dünyanın dört bir tarafından ve birçok milletten sayısız insanın dil öğrenmesine doğrudan katkıda bulunmuştur. Bursa doğumlu poliglot çift lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini Franz Liszt Weimar Müzik Üniversitesi, Hanns Eisler Berlin Müzik Üniversitesi vs. gibi dünya çapında tanınan sanat okullarında tamamlamıştır. Uçar ayrıca, “Kim Öldürdü İçindeki Öğrenme Aşkını?” kitabının ortak yazarıdır.

semihucar.net  ve @semihucardilkocu instagram adresinden takip edebilirsiniz.

Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul