HER SEVİYE İÇİN İNGİLİZCE ÖĞRENME TAVSİYELERİ | İlim ve Medeniyet

Merhaba Sevgili Arkadaşlar,

Bir grup arkadaşla giriştiğimiz dil çalışmalarına giriş mahiyetinde olacak yazı serisinin en önemli ayaklarından biri olan İngilizce Öğrenme yazısını kaleme alma sebebim, dil yazılarımızı takip edecek arkadaşlara nereden başlamaları gerektiği konusunda bilgi edindirmektir. Oluşan dil havzasında öğreneceğimiz dillerin çoğunu öğrenirken İngilizceye ihtiyacımız oluyor. Çünkü herhangi bir konuda bilgi edinmenin gerekliliklerinden biri artık İngilizce bilmek. İnternet ortamında üretilen içeriklerin %59’u İngilizce olduğu için; hangi milletten olursanız olun, hangi konuda araştırma yapıyorsanız yapın, neticede İngilizceye ihtiyaç duyacaksınız. Aşağıdaki linkte, dillerin internet ortamındaki kullanıcı sayıları ve bilgi kapasiteleri hakkında bilgiler var. İncelerseniz, İngilizceyi neden öğrenmeniz gerektiğini daha iyi kavrarsınız.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Dillerin_%C4%B0nternet_%C3%BCzerindeki_kullan%C4%B1l%C4%B1m%C4%B1

Yabancıların en çok öğrendiği dillerde birinci sırada yer alan İngilizceyi öğrenmeye nereden başlamalıyım, diye soruyorsanız; sizi şöyle alalım:

Öncelikle kendinize bir test yapın ve seviyenizi tespit edin:

https://www.cambridgeenglish.org/tr/test-your-english/

https://www.britishenglish.com.tr/seviye-tespit-sinavi

https://amerikankulturtaksim.org/seviye-tespit-sinavi/

https://www.kaplaninternational.com/tr/ucretsiz-ingilizce-seviye-belirleme-testi

Bu sayfalardan küçük bir test yaparak seviyenizi tespit edebilirsiniz. Ya da gidip kırtasiyelerden YDS dil seviye belirleme sınavlarını satın alabilirsiniz:

https://www.kitapsec.com/Products/YDS-Yabanci-Dil-Bilgisi-Seviye-Tespit-Sinavi-Tamami-Cozumlu-Fasikul-Deneme-Deha-Yayinlari-607032.html

Sınavları yaparken asla hiçbir yerden yararlanmayınız ve tespiti düzgün bir şekilde yapınız. Çünkü seviyenizin üstünde başlamanız size sadece zaman kaybettirir. O yüzden kendi başınıza çözmeye özen gösteriniz.

İngilizcede Beginner(A1), Elementary(A2), Pre-Intermediate(B1), Intermediate(B2), Upper-Intermediate(C1), Advanced(C2) seviyeleri vardır ve sizin işinize yarayacak kadar bilmeniz demek minimum Intermediate seviyesinde olmanız demektir. Zaten okullardan kabul almak için gereken alt sınır genelde Intermediate’tir.

Gelelim seviye tespitinden sonraki aşamaya:

Ülkece artık okul öncesi eğitim sürecinden başlayarak muhatap olduğumuz İngilizceyi iyi kötü A1 seviyesinde biliyoruz hepimiz. Ortalama 200-300 İngilizce kelime bilgimiz var sayılabilir. Fakat ondan sonra tıkanıp kalıyoruz birçoğumuz.  Tüm dillerde kritik olan A2-B1 seviyesi İngilizcede sanıldığı kadar zor değil. Hatta İngilizce yabancı diller arasında öğrenimi en kolay diller arasında sayılabilir. Zaten bu kadar yaygınlaşmasının temelinde de kolay öğrenilebilmesi yatıyor. Bu durumda önyargılarınızı bir kenara bırakın ve işe girişin.

Seviye sınavında A1-A2 arası bir seviyeniz çıktıysa, Önce bir Youtube kanalı belirleyin ve temel bir eğitime başlayın. Çünkü kulaktan dolma bilgileriniz üzerine iyi bir dil inşa edemezsiniz. Beginner ve Elementary seviyesinde kişilerin yararlanabileceği kanallar ekliyorum:

https://www.youtube.com/c/englishforyoutv

https://www.youtube.com/c/aysinyilmaz/videos

https://www.youtube.com/c/ingilizcekonuanlatimi/videos?app=desktop

https://www.youtube.com/channel/UC7YaqFfMax7QTyWRcDstMvw

Yukarıdaki siteler Türkçe konuşan insanların İngilizce eğitim siteleri ve henüz hakim olmadığınız bir dili İngilizce anlatan sitelerden öğrenmeye çalışmanız bazılarınız için sıkıcı veya zorlayıcı olabilir. Ben İngiliz birinden ders dinlemeyi tercih ederim diyenlerden iseniz(Ki başlangıç seviyesinde buna çok az kişi cesaret eder ve açıkçası başlangıç için çok da kasmaya gerek yok. Mümkün mertebe keyif alarak öğrenmeye gayret edin). Aşağıdaki  kanaldaki ekipten İbranice öğrenirken çok faydalanmıştım ve İngilizce için de kanalları olduğunu keşfetmiştim. Sık sık canlı yayın yapıp dinleme ihtiyacınızı giderecek ve her seviyede paylaşımlar yapan bir kanal:

https://www.youtube.com/channel/UCeTVoczn9NOZA9blls3YgUg

EngvidEnglish kanalı ise 11 İngilizce hocasının içerik ürettiği çok kapsamlı bir site:

https://www.youtube.com/user/engvidenglish

Grameri yazılı olarak bulabileceğiniz bir site olan English Lingolia’da başlıklar çok güzel tasnif edilmiş. O yüzden aradığınız çok kolay bir şekilde bulabilirsiniz.

https://english.lingolia.com/en/

Matbu kitap olarak RaymondMurphy’nin “Cambridge GrammarInUse” kitabı çok kapsamlı ve kaynak kitabı olarak elinizin altında bulunabilir. Baştan sona tüm konuları örnekler ve bir takım alıştırmalarla elinizin altında bulundurmuş olursunuz. Liseden beri elimin altında bulundurduğum vazgeçilmezlerimdendir. İngilizcede iddialı liselerin tavsiye ettiği Oxford serisi de kullanışlı ve güzel bir set.

Gramer ya da yazım konusunda takıldığınız şeyleri sorabileceğiniz enternasyonal bir forum olan https://forum.wordreference.com/forums/english-only.6/dan yararlanabilirsiniz. Birçok insanın farklı dillerde, bilmediklerini birbirlerine sorabildikleri güzel bir platform.

Biraz temel gramer bilgisi edinip, basit cümleler kurmayı öğrendiğiniz andan itibaren kelime hazinenizi geliştirmek için çaba sarf edin. Bunun için Duolingo(https://tr.duolingo.com/ )’yu, bu aralar moda olan Wordle’ı veyaBabadum(https://babadum.com/ )u kullanabilirsiniz. Busuu ve Cambly gibi ücretli uygulamalar da mevcuttur. Ama başlangıç için ücretsiz olanları kullanıp belli bir seviyeye geldikten sonra diğer uygulamaları kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü gerçekten kendi başınıza çok rahat ilerleyebileceğiniz bir dildir İngilizce. Sadece konuşma konusunda sıkıntı çekebilirsiniz onlar için de tavsiyelerimiz olacaktır.

İlk aşamada yapmanız gereken en önemli şeylerden biri de Oxford  İngilizce ilk bin kelime ya da İngilizce ilk üç bin kelime gibi Google’da aramalar yapıp öğrenmeniz gereken İngilizce kelimeleri belirleyip bu kelimelere öncelik vermeniz olacaktır. Benim kelime ezberleme taktiğim; küçük karton kâğıtların ön yüzüne öğrendiğim dili, arka yüzüne Türkçesini yazıp, onları bir kutuya atıp, küçük bir oyunla ezberlemektir. Bütün diller için yaptığım bir şeydir. Ayrıca kelime defterimde de bulunan bu kelimeleri gün içinde birkaç kere tekrar etmiş olurum ve gramer çalışırken ya da Reading ve Listening yaparken çıkan, bilmediğim her kelimeyi de ekleyerek kelime dağarcığımı genişletirim. Ayrıca kelime defterimi de yolculuklarda ve hatta yürüyüşlerde elimin altında bulundurur ve yolda yürürken açıp, kafamı öğrenmekte olduğum dille meşgul ederim.

Bir aralar çok fazla kullandığım, hem gelişimimi takip edebildiğim hem de yeni kelime öğrenmemi sağlayan bir site olan Wordtest de çok kullanışlı olabilir bu aşamada:

https://www.wordtest.com/

A2 seviyesini aşmaya başladığınızda, yaklaşık olarak bin-iki bin arası kelime bildiğinizde ve sokak diyaloglarında zorlanmamaya başladığınızda çalışmalarınızı bir adım ileriye taşımalısınız. Bu aşamada yapmanız gereken en önemli şey, kelimelerin telaffuzlarını iyice öğrenmeniz olacaktır. İngilizce’de kabul görmüş genel geçer üç aksan vardır. Bunlardan ilki ve en önemlisi British, ikincisi Amerikalıların aksanı olan American, üçüncüsü ise uzak ülkenin aksanı Australian. British İngilizcesi bizim İstanbul Türkçesi sayılır ve kibar bir kullanım sunar. American ve Australian ise biraz daha sert ve aksanlıdır. O yüzden yabancılar çoğunlukla British öğrenir. Ne farkı olacak ki diyebilirsiniz ama Upper ve üstü seviyede konuşmaya başladığınızda gerçekten farklı olduğunu göreceksiniz. Çünkü sadece kelimelerin telaffuzu değil, kelimelerin kullanımı da değişiyor. Ve British’te yaygın olarak tercih edilen  edatlar, sıfatlar, zarflar farklı iken American’da farklı oluyor.Sınır komşusu olan Almanya ve Avusturya Almancası bile farklı iken, bu kadar uzak olan üç ülke arasındaki kullanım farkını tahmin edersiniz. Bunun için de SynonymFinder(https://www.synonym-finder.com/ ) gibi siteleri ve aksan karşılaştırması için de https://youglish.com/ gibi hangi aksana göre nasıl okunacağını gösteren siteleri kullanmak çok işinize yarayacaktır.

Evet, geldik en önemli aşamaya. Bu aşamada artık belli bir kelime bilginiz ve konuşma beceriniz olduğu için daha girişken olmalısınız. Dil konuşularak öğrenilir tabi, o yüzden kendi kendinizle konuşmayı öğrenmelisiniz. Bir kitapta okumuştum, sorunlarınızı sesli bir şekilde kendi kendinizle konuştuğunuzda terapi gibi oluyormuş. O yüzden siz de bunu bir terapi gibi düşünün ve sesli bir şekilde kendi kendinizle İngilizce konuşmaya başlayın. Yapmayı planladığınız her şeyi kendinize İngilizce söylemeyi deneyin ya da yapmakta olduğunuz şeyi kendinize İngilizce tarif edin. İngilizce günlük tutmaya başlayın, gün sonunda oturup bir şeyler yazmayı deneyin, hiç olmazsa haftada bir kere bir sayfayı dolduracak kadar yazın. Bunun içinhttps://www.grammarcheck.net/editor/sitesini, https://hemingwayapp.com/  sitesini veya https://www.grammarly.com/sitesini kullanabilirsiniz. Size gramer hatalarınızı gösterecektir. Aralarında en kullanışlısı Hemingwayapp diye düşünüyorum.  Yazarken işinizi kolaylaştıracak ipuçları vererek yazmanızı kolaylaştıracak birçoğu iyi okulun kullandığı bir platform olan siteden de faydalanabilirsiniz ama ben pek kullanmıyorum bu yöntemi, zaten kendim belli başlıkları belirleyip onları genişleterek yazdığım için çok yararlanmadım:

https://writeandimprove.com/

Kitap veya makale okumaya başlayın. Benim yine yıllardır kullandığım sitelerden biri, her konuda makalelerin bulunduğu ve hızlı-yavaş dinleme imkanı da sunan, ayrıca gramer kısmı da olan bir site var. Bu sitedeki makaleleri dinleyip okuduktan sonra, bilmediğim kelimeleri çıkarıp onları ezberlerdim ve bu anlamda hem telaffuzuma hem de kelime hazineme katkısı çoktur. O yüzden tavsiye etmediğim kimse kalmamalıJ:

http://www.manythings.org/e/

Yine online okuyabileceğiniz kitapların masalların bulunduğu bir site olarak şunlardan yararlanabilirsiniz:

https://justenglish.me/2014/05/12/600-free-ebooks-for-kindle-iphone-ipad/

https://etc.usf.edu/lit2go/books/

https://www.youtube.com/channel/UCQjIS-LqmS0Xz_y2DUUGEZA

Kitap okurken veya dinlerken dikkat etmeniz gereken şey, Türkçede defalarca okuduğunuz ve okumaktan keyif aldığınız kitapları bir de İngilizce okumak olsun. Bunun faydasını gerçekten çok gördüm. Hatta eğer bulabiliyorsanız peygamberlerin hayatlarını anlatan mini kitapçıklarla başlayabilirsiniz. Çünkü zaten bildiğiniz hikayeleri takip etmek ve kelimeleri tahmin ederek okumak çok eğlenceli oluyor.

Atasözü ve deyim ezberleyin. Tüm dillerde olduğu gibi İngilizcede de mantıkla ve kullanılan kelimelerin kastettiği anlamlarla uzaktan yakından alakası olmayan kalıp cümleler var ve bunları kalıp şeklinde ezberleyip, cümle içinde kullanımını öğrenmeniz gerekiyor. Bunun içindirekt kitap satın alabilirsiniz.Fono’nun Örnek Cümlelerle İngilizce Deyimler Sözlüğü işinizi görür. Benim elimde Almanca-İngilizce bir kitap vardı Viyana’da sahaftan almıştım. Hem İngilizce İdiom öğrenip hem de Almancamı geliştirmeme yardımcı olmuştu. Eğer sizin de öğrenmekte olduğunuz bir başka bir dil varsa İngilizce ile onu eşleştirip zihninizi yorarak kapasitenizi artırabilirsiniz. Beyninizi ne kadar yorarsanız o kadar öğrenmeye yer açmış olursunuz. O yüzden öğrenme konusunda kendinize acımayın ve kolaya kaçmayın.Phrase dediğimiz deyimlerin oluşum sürecinde kullanılan fiilden dolayı buna PhrasalVerbs diyoruz ve bunları da öğrenmek için belirleyip kelime hazinenize kazandırmaya çalışın. Ya da günlük/haftalık bir deyim öğreten uygulamalardan birini indirip bunları takip edebilirsiniz. Ya da şöyle sitelerden kendiniz haftalık en az bir tane belirleyip öğrenebilirsiniz:

https://www.englishclub.com/ref/idiom-of-the-day.php

https://www.ef.com/wwen/english-resources/english-idioms/

https://www.fluentu.com/blog/english/english-idioms-6/

https://www.englishclub.com/vocabulary/phrasal-verbs-list.htm

http://www.englishpage.com/prepositions/phrasaldictionary.html

İngilizcede yaygın olan kullanımlara da ayrıca zaman vermeniz gerekiyor. Örneğin “be usedto..” kalıbının neyi kastettiğini anlamazsanız karşınızdakinin ‘Use’ fiilini neden durduk yere bu şekilde kullandığını düşünüp durursunuz. O yüzden haftalık rutininizin içine muhakkak bu kalıp cümlelerden bir tane de koyun. Bunlar genelde gramer adı altında öğretiliyor. O yüzden verdiğim gramer linklerinde bu kullanım kalıplarını bulabilirsiniz. Tavsiye ettiğim Cambridge’in kitabında bunlar sistematik şekilde anlatılmış ve örneklendirilmiş. Oxford’un gramer kitabında da bunlar ayrı ayrı işlenmiş.

Yine dinleyerek öğrenmeyi sevenlerdenseniz, sakin İngilizce müzikler dinleyebilirsiniz. Frank Sinatra, Cat Stevens, Pink Floyd, LeonardCohen ve Bob Dylan gibi sanatçılardan kaliteli müzikler dinleyebilirsiniz. Ya da Youtube’a “Slow English SongswithLyrics” yazıp kendiniz yeni şarkıları altyazılı şekilde keşfedebilirsiniz.

Yine ünlü yazarların özlü sözlerini ezberleyerek de kendinizi geliştirebilirsiniz. Aşağıdaki siteden istediğiniz başlığı seçerek orada bulunan beğendiğiniz bir sözü alıp bir hafta boyunca idrak etmeye ve öğrenmeye çalışın. Hem İngilizce konuşurken kullanabileceğiniz etkili materyaller olmuş olur beyninizde, hem de cümle içindeki kelimelerin kullanım şekli yerleşmiş olur:

https://www.brainyquote.com/

Haber okuyarak öğrenmek isteyenler için yine Almancadaki DW sayfası gibi BBC’nin de dil öğrenme sayfası mevcut ve bu sayfayı da hem haber okumak için hem de İngilizce öğrenmek için kullanabilirsiniz. Aşağıda hem İngilizcenizi Upper ve üstüne çıkarabileceğiniz hem de haber okuyabileceğiniz linkler ekliyorum:

https://www.bbc.co.uk/learningenglish/

https://www.newsinlevels.com/

https://learningenglish.voanews.com/

https://english.lingolia.com/en/

Bir deyaygın dizilerin kelimelerini ayıklayıp derecelendirerek hizmetimize sunan Türkçe bir site mevcut. Belirlediğiniz dizinin kelimelerini ayrıca çıkarmanıza gerek kalmadan öğrenmenizi sağlayacak ve bunu quizlerle destekleyen güzel bir site:

https://diziyleogren.com/

Kapanışı Kullanışlı birkaç sözlük tavsiyesi vererek yapayım:

https://context.reverso.net/%C3%A7eviri/Reverso ‘yu da her seviyede kullanabilirsiniz.

https://www.seslisozluk.net/ ve https://tureng.com/tr/turkce-ingilizce gibi siteleri başlangıç için kullanabilirsiniz. Fakat ilerlediğinizde İngilizce-İngilizce sözlük kullanmanız sizin yararınıza olacaktır. Bu konuda da en iyi sözlüklerin linklerini aşağıya ekliyorum. İncelerseniz paylaştığım sözlüklerde gramer kısmın da olduğunu görürsünüz.

https://sentencestack.com/    arattığınız kelimeyi onlarca cümle içinde kullanmış şekilde sunuyor

https://www.thefreedictionary.com/   alan İngilizcesi için de kullanılabilir ve Türkçe hizmeti de var.

https://dictionary.cambridge.org/

https://www.yourdictionary.com/home?

https://www.dictionary.com/

https://www.oed.com/

https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/dictionary/

https://www.indifferentlanguages.com/  Bir çok dile çevirinin mümkün olduğu bir site..

Evet, geldik sözün sonuna. İngilizcede materyal çok olduğundan bunları tasnif etmek, kullanışlı olanları sizin için seçmek biraz zamanımı aldı. Çok az kısmı benimkullanmadığım siteler olsa da daha çok kendi kullandığım, şu veya bu şekilde arada bir girdiğim ve hakkında fikir sahibi olduğum siteleri seçmeye özen gösterdim.  Burada ücretsiz bir şekilde kendi başınıza İngilizce öğrenebileceğiniz bir yol çizmeye çalıştım. Cüz’i ücretlerle iyi hizmetler veren siteler de mevcut. Eğer ücret ödeyecekseniz aktif konuşma için ücret ödeyin, diğer kısmını kendiniz halledebilirsiniz. Bunun için gerekli her şey yukarıda mevcut. Ücretsiz bir şekilde konuşmayı da şu şekilde sağlayabilirsiniz; büyük şehirlerde İngilizce öğrenmek isteyenler bir kafede toplanıp birbirinizle İngilizce konuşabilirsiniz ya da English Spoken Kafelere gidebilirsiniz.Tandem yöntemi ile bildiğiniz bir dili öğrenmek isteyen ve aynı zamanda İngilizce öğretmeye gönüllü arkadaşları internet üzerinden bulup dil değiş tokuş edebilirsiniz. Üniversitedeyken Almancam gelişsin diye, Almancası iyi Japon birine Türkçe öğretiyordum. Umumi bir kafede haftada bir kere buluşup belirlediğimiz konuda karşımızdakini bilgilendiriyorduk. Yani bildiğiniz herhangi bir şey olabilir bu. Ebru sanatı öğrenmek isteyen Native English Speaker birine Ebru öğretmeyi teklif edin mesela. Konuşma konusunda ne kadar girişken olursanız o kadar iyi öğrenirsiniz. Afrikalı bir sürü genç buraya üniversite okumaya geliyor ve ülkelerinin bulundukları koşullardan dolayı çoğu İngilizce biliyor. Onların Türkçe öğrenmelerine veya hayata adapte olmalarına yardımcı olun ve karşılığında İngilizce öğrenin. İhsan Süreyya Sırma henüz ortaokul öğrencisi iken, oraya gelen bir turiste su taşıyarak İngilizce öğrenmiş. Bazen gözümüzün önündeki imkanları görmeyebiliyoruz. Oysa öğrenme isteğimiz varsa muhakkak ki bir yolunu buluruz. Unutmayın ki; iman varsa imkan da vardır. İnşallah gerçekten faydalanabileceğiniz bir derleme olmuştur. Yeni diller ve kültürler öğrenip, güzel insanlarla tanışmanız dileğiyle, sevgiyle kalın..

                                                                                                                                                                       Cahide Çelebi

One comment

Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul