HAREDİLER BELGESELİ | İlim ve Medeniyet

Yaklaşık bir yıl önce Harediler hakkında hazırlanan bir belgeseli Türkçeye aktarmıştım. Bu videoda Haredilere farklı bir bakış açısı mevcuttur. Harediler genelde ve hep İsrail’de sorun olan topluluk olarak resmedilmiştir. Bu belli ölçülerde bence doğrudur da. Mesela Korona salgınının olduğu dönemlerde Haredilerin yasaklara uymadığı zikredilir ve bu gerçekten de böyle olmuştur. Mesela Dini liderleri öldüğünde gayet normal anlaşılabilirse de sosyal mesafeye dikkat etmemişlerdir. Bundan dolayı Harediler sürekli İsrail basınında haber yapılmıştır. İsrail’in belki ötekileştirdiği bir gruptur denilebilir. Ama çevirdiğim videoda ise Haredilere olumlu bir bakış söz konusudur. Kendileri yakından incelenerek bir belgesel hazırlanmıştır. Bu belgesel izlenirken mutlak doğru gibi bakılmamalı aksine akıl süzgecinden geçirilerek Harediler hakkında fikir sahibi olunmaya çalışılmalıdır.

Harediler aslında çalışmaktalar ve bazı meslekleri icra etmektedirler. Hukuk gibi alanlarda Haredileri görmek mümkündür. Devletten yardım alıyorlar ama tam manasıyla kendilerine yetecek bir yardım değil. Buna rağmen kurdukları yardımlaşma sistemiyle birbirlerine yardım etmektedirler. Bir de çalışmama sebepleri üzerinde durmak gerekir. Sürekli tevrat okuyanlar var ve Tevrata halel getirmemek gibi düşünceleri var. Dolayısıyla sebep ve sonuçlar anlaşılırsa Haredilere karşı daha tutarlı bir bakış açısına sahip olmuş oluruz.

Aşağıdaki videoya tıklayarak Harediler hakkında çevirdiğim videoyu izleyebilirsiniz.

Avatar photo

Ozan Dur

İstanbul 29 MÜ'den mezun Filistin ve İran Araştırmaları- yazar [email protected] Poliglot (7), dillere dair


One comment

  • Eyyüp Demirkıran

    30 Aralık 2020 at 00:46

    Çok ilgi çekici ve başarılı bir içerik olmuş. Çeviri ve yazı için teşekkürler.

    Yanıt

Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul