ARAPÇA ÖĞRENME REHBERİ | İlim ve Medeniyet

Sıfırdan Arapça Öğrenmek İsteyenlere Tavsiyeler

Türkiye’de eğitim konusunda Arapça eğitimi artık en ulaşılabilir şeylerden biri oldu. Kaynaklar, öğreticiler, kurslar ve ortaokula kadar inen bir eğitim imkânı var. Fakat kendi kendine Arapça öğrenirken nasıl bir yol izleneceği konusunda belli bir seviyeden sonrası için bir yol haritası bulunamıyor. Bu yazıda, elimden geldiğince öğrenirken faydalı bulduğum yöntemlerle bir rota oluşturmaya çalışacağım.

Öncelikle en baştan, sıfırdan başlayalım. Alfabeyi bilmeyenler için bence en kolay ve pratik yöntem cüz okumaktır. Bu yöntemle okumayı daha hızlı ilerletebilirsiniz. Her kitapçıda hatta telefonda uygulamalardan bulabileceğiniz bir kaynak. Kuran öncesi cüzlerden bahsediyorum. Fakat bu aşamada harflerin seslerini de doğru bir şekilde öğrenmek için ya birinden destek alabilir ya da internete başvurabilirsiniz. Eş zamanlı olarak farklı bir alfabe olmasından ötürü yazmaya da en baştan alışmak için Arapça yazı defteri edinilmeli. Ben ilk öğrenmeye başladığımda iki tane tam bir tane yarım yazı defteri bitirmiştim. Bu gerçekten ileride elini kaldırmadan hızlı yazmak için doğru bir çalışma yöntemi. Bunun ardından bu uzun süreli öğrenme süreci için elimizde bir kitap olmalı. Arapça için birçok set var fakat ben size birkaçını önereceğim. Siz de internetten adını aratıp yorumlarına bakarak içinize en çok sineni alabilirsiniz. Bunlar Silsiletül Lisan, Cantaş yayınları kendi kendine modern Arapça Öğretimi, Elarabiyyetü Beyne Yedeyk ve Durusul Lugatil Arabiyye. Ben ilk ikisini okudum. İkisi de ortalama yakın kitaplar. Durus ve Beyne Yedeyk ise çok övgülerini duyduğum kitaplar. Bunlar dışında daha verimli olduğunu duyduğunuz bir set varsa onu alabilirsiniz ama kesinlikle elinizin altında düzenli çalışabileceğiniz uzun soluklu bir kitabınız olsun. Bu kitaba her gün vakit ayırın. İlk başta diyalogları en az dört kez okuyup ezberleyin. Dört diyorum ama bence yedi olmalı. Zaten ilk metinler kolay ve kısa olacaktır. Bu sayıyı metinleri anlama kabiliyetiniz arttıkça azaltın. Metinlerde bilmediğiniz kelimelerin anlamlarını direkt altına yazmak yerine numaralandırıp karşılığını başka bir kâğıda not alın. Böylece okurken gözünüz Türkçesini görmeyecek ve kelimeyi hatırlamaya bulmaya çalışacaksınız ve bu şekilde öğrenmeniz daha kalıcı olacaktır.

Şimdi önerdiğim kitaplarla takip edebileceğiniz Youtube derslerine bakalım. Cantaş yayınlarını tercih edenler “Arapça sevenler kanalı”nı takip edebilir. Burada sadece ilk iki cildi var. Zaten iki ciltten sonrasını kendiniz devam ettirebilirsiniz.

Silsiletül lisan’ı tercih edenler setin içindeki cd’leri de dinleyebilir ayrıca Adil Günyüzü kanalını takip edebilirsiniz.

Durusul Lugatil Arabiyye’yi tercih edenler ise Uğur Gülsün Hocanın kanalı takip edebilir.

Elarabiyyetü Beyne Yedeyk’i tercih edenler İbrahim Oruç Hocanın kanalını takip edebilir.

Klasik Düşünce Okulu kanalında sıfırdan arapça dersleri bulunmaktadır.

İngilizce bilenler içinse bu güzel ve iddialı bir site:

Kelime ezberi için Anki’yi önerebilirim. Nasıl kullanıldığını internetten öğrenebilirsiniz. Her gün öğrendiğiniz kelimeleri Anki’ye ekleyip günlük çalışmalarını yapabilirsiniz. İlk başta sıkılabilirsiniz ya da hoşunuza gitmeyebilir. Fakat aradan vakit geçince fark edeceksiniz ki çok etkili bir program.

Okumanız biraz ilerlediğinde hemen hikaye okumalarına başlayabilirsiniz. Başta gözünüz korkabilir ama başta zor gelen şeyler sonrasında sizin için daha geliştirici olacaktır. Pes etmeyin. Bu aşamada biraz kolaylaştırmak için seviyenize göre metin seçebilirsiniz. Bunun için http://arabic.ba/ sitesinden okuma yapabilirsiniz. Burada metinler için harekeli ve harekesiz seçenekleri de mevcut. Ayrıca “Akdem yayınları Tercümeli Arapça Hikayeler 1,2” Kitaplarını alabilirsiniz. Tercümelerinin yanında kalıp ifadeler, deyimler ve sözlük kısmı da mevcut. Burada önereceğim başka bir kitap da yine Akdem yayınlarından “Türkçe Çevirileriyle Arapça Seçme Hikayeler (Musa Yıldız-Erkan Avşar)”. Bu kitapta da kelimeler ve metinle ilgili sorular bulunuyor.

Birçok hikâye okuyup kelime haznenizi arttırdığınız ve cümle yapılarına hâkim olmaya başladığınız zaman aşağıdaki linklerden dersler yapabilirsiniz. İlk iki linkte konuşma için güzel dersler de mevcut.

Konuşmanızı geliştirmek için ayrıca tavsiye edebileceğim birkaç yöntem var. Bunlar: Gördüğünüz herhangi bir olayı, okuduğunuz kitabı kendi kendinize anlatmaya çalışmak. Bir kelimeyi uzun cümlelerle anlatmaya çalışmak. Bir resim üzerinden hikâye oluşturmaya çalışmak. Ayrıca yabancılarla konuşmak da bu konuda çok yararlı. Burada bildiğim üç uygulamayı önereceğim. Fakat bu uygulamalarda kişisel bilgileriniz açısından dikkatli olmalısınız. Uygulamalar: HelloTalk, Tandem, Speaky.

İlerleme kaydettiğinizde Aljazeera, BBC Arabic gibi haber kanallarından farklı başlıklar altındaki makale ve haberleri okuyabilirsiniz. Bu aşamada her gün, bu mümkün değilse haftada en az iki ya da üç tane haber okuyun. Kelimeleri çıkarın ve konuşmanızı geliştirmek için bu haberden anladıklarınızı kendi cümlelerinizle kendi kendinize anlatmaya çalışın. Bu yöntemi hikâye okurken de uygulayabilirsiniz.

Bütün bunları yaparken kulak aşinalığı için Arapça dinleme yapmak çok önemli. Bunun için iş yaparken anlamasanız bile Arapça programlar, haberler dinleyebilirsiniz. Boş vakitlerinizde çizgi filmler, belgeseller izleyebilirsiniz. Eğer mümkünse Arapça videoyu Arapça altyazı ile izleyin. Burada önemli bir nokta var. O da altyazıya bağımlılık kazanmamak. Mümkünse dili ilerletip dinlediğinizi az çok anlamaya başlayınca altyazısız izlemeye başlayın. Ayrıca “AntennaPod” uygulamasından da podcastler dinleyebilirsiniz. Arama kısmına Arapça bir şeyler yazarsanız birçok podcast çıkacaktır.

Arapça Belgeseller için:

Arapça Dinleme/İzleme Listeleri:

Dilbilgisi için acele etmeyin zaten set olarak aldığınız kitaplarda bilmeniz gerekenler parça içlerinde geçecek. Dil öğreniminde en önemli şey okumaktır. Kelime ezberi, cümle yapısı, kalıp ifadeler, bunların hepsini çok okuyarak geliştirebilirsiniz. Gramer konusunda ileri dönem için birkaç kitap önereceğim.  Bunları kitapçılarda inceleyebilir ve hangisi daha hoşunuza giderse onu alabilirsiniz.

  1. Alfa Yayınları – Arapça Dilbilgisi: Nahiv Bilgisi
  2. Cantaş Yayınları El-kavaid El Arabiyyetü Müyessera 3 cilt (Bu kitap Arapça anlatımlı biraz ağır olabilir ama dili çok zor değil. Aşağıda bıraktığım linkten izleyerek takip edebilirsiniz.)
  1. Arapçayı Öğreten Kitap

Bu kitabı da Youtube’dan takip edebilirsiniz:

  1. 6’dan 66’ya Herkes İçin Arapça

Son olarak Udemy’den alabileceğiniz güzel bir ders söyleyelim:

Öğrenme sürecinde asla umutsuzluğa düşüp Arapça zor bir dil diye düşünmeyin. Bilmediğimiz her şey zordur, öğrendikçe kolaylaşacaktır. Dil öğrenirken temel seviyeyi geçip ilerlemeye başlayınca dilin ne kadar geniş bir alan olduğunu fark edip ümitsizliğe düşülüyor. Bunu ben de yaşadım ama her zaman dili dünya olarak, öğrendiğim kısmı ise dünyadan küçük bir yer olarak hayal edip öğrenmediğim her şey için heyecan beslemeye çalıştım. Bir de bu süreçte hep öğrenciyiz hocalarımıza da kıymet verip dizimizi kırmamız gerekiyor. İstikrarı elden bırakmazsanız insan beyninin yapamayacağı şey yoktur. Manevi dua ve fiili duayı birlikte yaparak güzel sonuçlar elde edebilirsiniz. Yazıyı buraya kadar okuyup bir yol çizmek isteyenlere başarılar diliyorum.

 

 

Avatar photo

Alime Büşra İnce


5 comments

  • Anonim

    29 Temmuz 2021 at 12:21

    Teşekkürler. Başarınızın devamını dilerim.

    Yanıt

  • Ayşe Nur

    30 Temmuz 2021 at 00:58

    Çok bilgilendirici ve yönlendirici olmuş. Emeğinize sağlık.

    Yanıt

  • elif

    16 Ekim 2021 at 08:54

    Allah razi olsun. Cok istifade edecegim insallah. Sevgiler. Elif

    Yanıt

  • Elif Kilavuz

    16 Ekim 2021 at 08:55

    Allah razi olsun. Cok guzel kaynaklar ogrendim sayenizde. Istifade edecegim insallah.

    Yanıt

  • Büşra

    17 Temmuz 2023 at 18:57

    Faydalı olacağına eminim. Emeginize sağlık.

    Yanıt

Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul