2016 G20 ZİRVESİ VE TÜRKİYE’NİN BEKLENTİLERİ | İlim ve Medeniyet

G20 Nedir?

G20 dünya ekonomisinin %90’ını, dünya nüfusunun üçte ikilik kısmını ve dünya ticaretinin %80’ini oluşturan küresel ekonomik bir platformdur. 19 ülke ve AB’nin de aralarında bulunduğu dünyanın en zengin ülkelerinden oluşmaktadır. Her yapılan G20 zirvesinde, uluslararası finansal istikrarın arttırılmasına ilişkin görüşme ve çalışmalar yapılmakla birlikte ayrıca küresel siyasetin mevcut meseleleri de üye devletlerin devlet başkanları arasında görüşülmektedir.
Bu genel başlıklar dışında  küresel ekonomik koşullar ve küreselleşme kaynaklı sorunlar, Dünya Ticaret Örgütü’nün faaliyetleri, ulusal ekonomilerin karşılaştığı sorunlar, döviz kuru ve para politikaları, uluslararası mali, ekonomik kurallar ve standartlar, uluslararası mali sistemin istikrarı, ekonomik işbirliği ve bütünleşme faaliyetleri, yaşam standartlarının yükseltilmesi, gelir eşitsizliği ve yoksullukla mücadele, yoksul ülkelerin durumları ve dış borç yükü, su, enerji ve gıda güvenliği, çevre sorunları ve çevre güvenliği, istihdam ve yolsuzlukla mücadeledir gibi ayrıntılı başlıklar da G20 zirvesinin gündemindedir.

ÇİN’İN G20 DÖNEM BAŞKANLIĞI

Çin dönem başakanlığını Türkiye liderliğinde yapılan 2015 G20 Antalya zirvesinde devraldı. 2016 G20 zirvesi ise 3-4 Eylül tarihleri arasında Şangay’ın 180 km güneybatısında yer alan Hangzhou şehrinde başladı. Hangzhou’da yapılacak bu zirve Çin için hem ilkleri ve hem de önemli fırsatları barındırmaktadır. Öncelikle Çin’in üstlenmiş olduğu bu görevle tarihte ilk defa dünya siyasetine yön veren büyük devletlere liderlik yapmıştır.
Bununla birlikte Batılı büyük ekonomilerle ilk defa çok taraflı bir platformda biraraya gelmiş olacak. Bu ilkler elbette Çin’in hanesine artı değer olarak yazılmakla birlikte ekonomi ve ticarette yakalamış olduğu liderliği küresel yönetişimdeki bu liderlik girişimi ile pekiştirmiştir.
Fırsatlar açısından bakıldığında ise öncelikle, ekonomisine güç katmak, dünya ticaretindeki konumunu en üst seviyeye çıkarmak, bölgesel ve küresel dengeleri kendi lehine devam ettirmek için ortaya koyduğu Yeni İpek Yolu (ya da resmî adıyla “Bir Kuşak, Bir Yol” projesi) ile Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) projelerinde daha alt yapı ve kalkınma çerçevesinde işbirliğini geliştirme fırsatı yakalamıştır.
İkinci olarak, ABD liderliğinde, kurulan Trans-Pasifik Ortaklığı gibi ticari entegrasyon projesine karşı Çin’in on ASEAN ülkesi ile geliştirdiği Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık projesini genişletmek için uygun bir zemin yakalamıştır.

ZİRVEDE TÜRKİYE İÇİN ÖNE ÇIKAN ÖNEMLİ BAŞLIKLAR

Zirvede Suriye meselesi konuşulacak önemli meselelerin başında gelirken, Türkiye ise 15 Temmuz darbe girişimini ve FETÖ ile mücadeleyi gündeme getirecek. Hatta bu bağlamda SETA Genel Kordinatörü Burhanettin Duran ve SETA İstanbul Kordinatörü Fahrettin Altun’un birlikte hazıladığı 15 Temmuz darbe girişimini ve FETÖ yapılanmasını anlatan ingilizce bir kitapda dağıtılacak.
Ayrıca Türkiye Çin ve Rusya ile yapmış olduğu ikili görüşmelerle ABD ve AB ye gözdağı vererek Asya’da bir alternatif arayışında olmaktan ziyade yapılan siyasi, enerji ve ticari anlaşmalarıyla çok taraflı diplomasisini geliştirmeye çalışacaktır.

Avatar photo

Mehmet Fatih ARGIN

Turkish National Police Academy Institute of Security Sciences-PhD [email protected]


Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul