17 KASIM ÖĞRENCİLER GÜNÜ NEDİR? NEREDEN GELİYOR? NE ZAMAN İLAN EDİLDİ? | İlim ve Medeniyet

Uluslararası Öğrenciler Günü, her yıl 17 Kasım’da kutlanan öğrenci aktivizmine adanmış özel bir gündür. Günümüzde bazı üniversitelerde orijinal çıkış biçiminden farklı olarak, üniversitelerin yabancı öğrencileri ve çok-kültürlülüğü kutlama amacıyla 17 Kasım’da organizasyonlar düzenlenmektedir.

Uluslararası Öğrenciler Günü Ne Zaman İlan Edildi?

Uluslararası Öğrenciler Günü’nün doğuşu 1939 yılında Prag Üniversitesi’nde Almanların saldırısı ve Çekoslovakya’nın Almanlar tarafından işgaline karşı yapılan gösteriler sonucu, 9 öğrenci liderinin ölümüne, 1200 öğrencinin toplama kamplarına gönderilmesi ve Prag Üniversitesi’nin tüm birimleriyle kapatılmasıyla sonuçlanmıştır. 1941 yılında bu günün Uluslararası Öğrenci Konsülü’nde 17 Kasım’ın Uluslararası Öğrenci Günü olması önerisi dile getirilmiştir.

Avrupa’nın birçok yerinde Alman fırtınası esiyordu. 1939 yılının sonlarına doğru Charles Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde düzenlenen bir gösteri ülkedeki Alman birlikleri tarafından bastırılır. Gösteri Çekoslovakya’nın bağımsızlığını kutlamak için 28 Ekim günü yapılır. Gösteri sürerken açılan ateş sonucu aldığı yaralar nedeniyle 11 Kasım’da öğrenci Jan Opletal ölür. Binlerce öğrenci Jan’ın cenaze törenini Alman karşıtı bir gösteriye dönüştürürler. Ancak olaylar Almanlar tarafından sert bir şekilde bastırılır. Bütün Çek eğitim kurumları kapatılır. 9 öğrenci ve profesörler hiçbir şekilde yargılanmadan 17 Kasım’da idam edilirlerken 1200 öğrenci tutuklanarak toplama kamplarına gönderilir.

17 Kasım’da ölenler ilk olarak olaylardan iki yıl sonra 1941’de Londra’da Uluslararası Öğrenci konseyi tarafından yapılan törenlerde anılır. Uluslararası Öğrenci Birliği ve Avrupa Öğrencileri Ulusal Birlikleri BM’ ye baskı yaparak 17 Kasım’ı dünya çapında geleneksel bir öğrenci günü haline getirirler.

1973 yılında ise Yunanistan askeri cuntasına karşı ayaklanan Atina Politeknik 17 Kasım’da bir dönüm noktasına gelir. 14 Kasım’da üniversite öğrenciler tarafından işgal edilir. Öğrenciler kendilerini korumaya aldıktan sonra laboratuvarlardan buldukları malzeme ve ekipmanlar yardımıyla bir radyo istasyonu kurarak Atina’ya yayına başlarlar. İktidardaki cuntaya karşı 4 gün boyunca demokrasi yanlısı yayınlar yaparlar. Çok geçmeden binlerce yurttaşları onlara katılır. Ancak onlar amaçlarına ulaşamadan 17 Kasım günü sabahın erken saatlerinde bir tank kapısına barikat kurulmuş üniversite kapısından içeri girer. Tank sanki bir öğrenciymiş gibi rahat bir şekilde kapıdan içeri girerek ilerler. Birçok öğrenci yaralanır. Ancak henüz kaç öğrencinin öldüğü ile ilgili kesin sonuca ulaşılamamıştır. Tüm bu olaylar ve öğrencilerin arayışları yıllarca bütün dünyadaki öğrenciler için demokratik eğitim ve toplum için ilham verici olmuştur.

Ancak bu günlerde öğrenciler o zamankilerden daha başka dertlere sahip. Birçok Avrupa ülkesinde yüksek öğretime eşit erişim hakkına olan tehditlerin arttığını belirten Avrupa’daki Öğrenci Birlikleri bu sürecin, hükümetler, üniversiteler ve rektörler tarafından birlikte yürütüldüğünü belirtiyorlar. Avrupa’daki bazı Öğrenci Birlikleri 17 Kasım vesilesiyle eğitimin, toplumların refahı yerine niçin seçkinlerin kariyeri için değiştirildiğini soruyor.

Türkiye’de Uluslararası Öğrenciler Günü

Şu ana kadar Türkiye’de 17 Kasım tarihi ile alakalı pek bir şey yapılmadı.

Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul