İlim ve Medeniyet
Yeni Nesil Sosyal Bilimler Platformu
Latin Amerika ile ilk ilişkilerimiz 19. yüzyıla dayanmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’nun çökmesinden evvel bölgeye Osmanlı pasaportu ile göç eden Osmanlı vatandaşları kıta halkı tarafından “los turcos” olarak adlandırılmış. O zamanlar bölge ülkeleri ile aramızdaki diplomatik ve elçilik faaliyetleri başlamış oldu. Türkiye Cumhuriyeti’ni kurulmasından sonra ilk tanıyan devlet Şili olmuştur.
1940’larda başlayan ikili ilişkiler 1995 yılında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Arjantin, Brezilya ve Şili’yi ziyaret etmesiyle sıkılaşmıştır. 2015 ve 2016 yıllarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Meksika, Kolombiya, Küba, Şili, Peru ve Ekvator’u ziyaret ederek bölgeyle işbirliği yapma adına çalışmalar yürütmüştür.
1998 yılında Dışişleri Bakanlığı’nca “Latin Amerika ve Karayipler Eylem Planı” hazırlanarak uygulanmıştır. Daha sonrasında ise 2006 yılı Latin Amerika ve Karayipler Yılı olarak ilan edilmiştir.
620 milyonu aşan nüfusuyla çok geniş bir ticaret hacmi olan Latin Amerika ülkeleri ile ticaret hacmimiz 2006 yılında 3,4 milyar dolar iken 2020 yılında 10 milyar doların üzerinde seyretmiştir.
Türk Hava Yolları Buenos Aires ve Sao Paulo şehirleri başta olmak üzere bölge deki diğer önemli merkezlere direkt uçuşlar gerçekleştirmektedir.
TİKA merkezli yürütülen kalkınma işbirliği ve yardımlaşma çalışmaları ile ülkemizin görünürlüğü arttırılmaktadır. 2012-2017 yılları arasında eğitim, sağlık ve su başta olmak üzere 11 milyon dolar civarında 127 proje ve faaliyet gerçekleşmiştir. Bunun dışında Brezilya, Meksika ve Venezuela’da Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri açılmıştır. Ayrıca Anadolu Ajansı’nın Bogota’da bulunan ofisinde İspanyolca yayın yapılmaktadır.
Ülkemizin halen Arjantin, Brezilya, Küba, Meksika, Şili ve Venezuela’da büyükelçileri bulunmaktadır. Bu büyükelçilerimizle diplomatik ilişki kurduğumuz fakat temsilciliğimizin olmadığı diğer 27 ülke ile de irtibat sağlanmaktadır. Bölgeye ilgimizin bir ifadesi olarak Türkiye, Amerika Devletler Örgütü (ADÖ) ve Karayip Devletleri Birliği (KDB)’ne gözlemci üyedir.
M. Fatih Özmen
Yorum Yaz