LATİN AMERİKA VE KARAYİPLER’DE SORUN ALANLARI

AMERİKA

 

ABD Hegemonyası

Latin Amerika Montrö Doktrininden sonra ABD hegemonyası altında ezildi. Bağımsızlıklarına kavuşan yeni devletler ABD’nin bölgedeki baskın tavırları neticesinde bağımsız politika üretemez hale geldi. Bu baskı günümüzde de devam etmektedir. Bu baskıya karşı çıkan devletler yok değildir. Küba ve Venezuela gibi devletler ABD yaptırımlarının bedelini ağır ambargo ve abluka ile ödemektedir. Haliyle ABD hegemonyası ve bu hegemonyaya itaatsizlik devletlerin ekonomisini olumsuz anlamda etkilemiştir.

 

Uyuşturucu Kartelleri ve Mafya

Uyuşturucu ve uyuşturucu ile mücadele meselesi Latin Amerika bölgesini karakterize eden konuların başında gelmektedir. Bölgedeki uyuşturucu sorunu, devletlerin bazı yapısal sorunlarının da bir sebebidir. Öyle ki demokrasinin kurumsallaşamaması, rüşvet, yolsuzluk, sürekli insan hakları ihlalleri ve yargı bağımsızlığı gibi yapısal sorunlar ile uyuşturucu sorunu arasında bir bağlantı kurmak mümkündür.

 

 

Ekonomik Kriz ve Yoksulluk

Başta Orta Amerika Alt Bölgesi olmak üzere birçok ülke ekonomik kriz içerisinde boğulmaktadır. Ekonomik yapılandırmalar için Dünya Bankası, IMF ve Amerikan Merkez Bankası’ndan alınan borçlar ödenemeyince ülkeler mali açıdan iflas etmiş ve büyük bir ekonomik kriz içerisine girmişlerdir.

 

Darbeler, İç Savaş ve Siyasi İstikrarsızlık

ABD arka bahçesi gibi gördüğü Latin Amerika ülkelerindeki yönetimlere, 1898'den bu yana müdahale etmektedir. Bolivya, Haiti, Küba, Porto Riko vb. ülkelerin birçoğuna gerek tehdit, gerekse darbe yoluyla birçok müdahale etmektedir. Bu da bölgenin en öne çıkan gündemleri arasındadır.

 

 

Sol/Sosyalist Yönetimler

Devletçi politikalar güden sol/sosyalist Latin Amerika ve Karayip ülkelerinin bir kısmının ekonomik yönden zayıf kaldığı görülmektedir. Serbest piyasa ekonomisine yer vermeyen ve yatırımcılara kapısını kapatmış devletler uluslararası refah seviyesinin altında kalmıştır. Gelişmişlik düzeyleri bakımından bu bölgelerin daha farklı siyasi ve ekonomik modele geçmeleri elzemdir.

 

 

M. Fatih Özmen

M. Fatih ÖZMEN
M. Fatih ÖZMEN

Siyasal Bilimler | Uluslararası İlişkiler | Edebiyat [email protected]

Yorum Yaz