DÜNYA SİYASETİNDE LATİN AMERİKA VE KARAYİPLER

AMERİKA

 

Kimi kaynaklara göre Güney Amerika’da yer alan devletlerin tümünün sayıldığı, kimine göre ise İspanyol, Portekiz ve kısmen de olsa Fransız dil kültürünün bir süreği olan devletlerin yer aldığı bölge olan Latin Amerika’nın tam olarak tanımını yapmak veya sınırlarını çizmek bir hayli güç. Çeşitli disiplinler ve araştırmacılar bölgenin tanımını farklı yapmışlardır. Uluslararası ilişkiler açısından daha çok bağımsız ülkeler ele alınarak yapılan tanımlar geçerlidir. Bazı araştırmacılara göre ABD'nin güneyindeki tüm ülkeler Latin Amerika'dır. Surinam ve Guyana hariç tutulduğunda bu tanım gerçeğe yakındır.  Bu durumda Fransızca, İspanyolca, Portekizce ve İngilizce konuşan tüm Karayip, Orta ve Güney Amerika ülkeleri ile Meksika bu sınıfta değerlendirilebilir.

 

Bölge Arjantin, Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Porto Riko, El Salvador, Guatemala, Honduras, Meksika, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Şili, Uruguay ve Venezuela’dan ibaret 20 devlet ve irili ufaklı birçok adadan oluşmaktadır.

 

Latin Amerika ülkeleri arasında çok sayıda siyasi ve ekonomik birleşme çabası olmuştur. Avrupa Birliği örneğinden ilham olan bu çabaların çok başarılı olduğunu söyleyebilmek zordur. Ekonomik olarak ikili ilişkiler ve bazı birlikler olsa da bölgede tam olarak bir birliğin kurulduğunu söyleyemeyiz.

 

Meksika, Orta ve Güney Amerika ile Batı Hint Adalarının bir bölümünü içine alan Latin Amerika ve Karayipler bölgesi, 2016 yılı itibarıyla dünya GSYH’sinin %4,7’sini, Amerika kıtasının da &14,1’inin oluşturmaktadır.

 

Sömürge öncesi dönemin avcı toplayıcılıktan imparatorluklara uzanan farklı gelişmişlik düzeyindeki uygarlıkları, Kolomb ve onu izleyen fetihlerle başlayan ve İspanya ve Portekiz Krallıkları tarafından kurulan sömürge dönemi, 19. yüzyılda bağımsızlık sonrası yaşanan gelişmeler, 20. yüzyılda uluslararası sistemin de etkisiyle bölge ülkelerinin karşı karşıya kaldığı sorunlar ve günümüzde sol/sosyalist yönetimlerin 21. sosyalizmi olarak kavramsallaştırılan politikaları, Latin Amerika’da siyasal, ekonomik ve toplumsal yapıyı şekillendiren süreçlerden sadece bazılarıdır.

 

Dünya siyasetinde kendisini konumlandırmaya çalışan Latin Amerika ülkelerinde genellikle sol/sosyalist yönetimler görülmektedir. 21. yüzyıl öncesinde yaşanan ve toplumu derinden etkileyen birçok unsur devletleri sol eğilimli politika yapmaya yönlendirmiştir.

 

Venezuela’da Hugo Chavez ve Nikolas Maduro, Şili’de Ricardo Lagos ve Michelle Bachelet, Brezilya’da Da Silva ve Dilma Rousseff, Arjantin’de Nestor Kirchner ve Fernandez Kirchner, Bolivya’da Morales, Nikaragua’da Daniel Ortega gibi günümüze yakın veya halen devam etmekte olan ülke liderleri sol politikalar güderek Latin Amerika’yı dünya siyasetinde konumlandırmaktadır.

 

Latin Amerika - Vikipedi

 

M. Fatih Özmen

M. Fatih ÖZMEN
M. Fatih ÖZMEN

Siyasal Bilimler | Uluslararası İlişkiler | Edebiyat [email protected]

Yorum Yaz