SOSYAL MEDYA HASTALIĞI: FOMO NEDİR | İlim ve Medeniyet

Her an her yerde bir şeyler oluyor ve sizin bundan haberdar olmadığınız için panik mi yaşıyorsunuz? Gece yatmadan önce bütün sosyal medyalara bakıp sabah kalktığınızda da yine aynı şekilde hepsine tek tek bakıyor musunuz? Sürekli sosyal medyayı takip ediyor Facebook’tan çıkıp Twitter’a, oradan çıkıp Instagram’a, oradan da çıkıp Snapchat’e mi giriyorsunuz? Whatsapp’ta bulunduğunuz grupta yüzlerce mesaj geldiği halde üşenmeden hepsini okuyor musunuz? O zaman sizde de FOMO hastalığı olabilir.

Peki nedir FOMO? “Fear of Missing Out” yani “Gelişmeleri Kaçırma Korkusu”.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a göre FOMO, sanal uyuşturucudur çünkü FOMO da uyuşturucu gibi kişinin bilinç kontrolünü bozuyor.

FOMO’ya yakalanmış kişiler sürekli yazı yazma, yorum yapma, konum bildirme, fotoğraf-bilgi paylaşma, diğerleri tarafından beğenilme isteği fazla ve aynı zamanda diğer kişilerin ne zaman-ne yaptığı, nereye-nasıl gittiği, kiminle-ne görüştüğü konusunda merak duygusu fazla olan kişilerdir.

FOMO beraberinde Nomofobi da getirmiştir. Nomofobi, cep telefonu bağlantısını kaybetme korkusudur. Terim, İngilizce “no mobile phobia” sözlerinin kısaltılmasından oluşmuştur. Bu fobiye sahip kişiler “telefonunu kaybetme, batarya veya kontör-TL bitimi, kapsama alanı dışında kalma” gibi durumlarda kendini huzursuz hisseder. İnsanlar sosyal medyaya çoğunlukla telefon üzerinden bağlandıkları için FOMO’ya yakalanmış kişiler aynı zamanda Nomofobi’dir.

“Gelişmeleri kaçırma korkusu” olarak tanımlanan FOMO’nun sosyal medyaya bağlı olarak giderek yaygınlaştığı bildiriliyor. Özellikle de Z kuşağı olarak tanımlanan 2000 ve sonrasında doğan gençlerde görülüyor ama aslında bakılırsa sosyal medya kullananların çoğunda FOMO’yu görmek mümkün.

Eğer yanınızda sürekli powerbank taşıyorsanız, çantanızdan şarj cihazınızı eksik etmiyorsanız bence siz de kesin FOMO’sunuz.

Avatar photo

Özkan YILDIRIR

Okur-Yazar, Yazdıkları herkesi Bağlar Öğrenim Görevlisi


One comment

  • Yorumcu

    8 Eylül 2016 at 18:58

    Cok güzel bi yazi ellerinize saglik

    Yanıt

Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul