ESKİ ŞEHİR’DE BULUNAN İKİ MİMARIN HİKAYESİ (KUDÜS) | İlim ve Medeniyet

Bu yazımda kabri Eski Şehir’in içinde bulunan iki mimardan bahsetmek istiyorum. Kudüs, Osmanlı sultanları tarafından özenle muamele edilen yerlerden birisidir. Kudüs ile en çok ilgilenen padişahlardan birisi de (belki de en çok ilgilenen) Kanuni’dir. Kaynaklarda zikredildiğine göre, Kanuni Eski Şehir’in surlarının tamiri ve onarımı için bazı mimarları görevlendirir. Bu tamiratta çalışan ve emek harcayan iki tane mimar, 4 yıl gibi bir süre çalışmalarına rağmen ücret almazlar ve karşılığında ise, öldüklerinde gelen geçenin hayır duada bulunması için mezarlarının umumi bir yerde olmasını isterler.[1] Bu teklifleri kabul edilir ve El Halil Kapısı’ndan (Yafa) girdiğinizde sol tarafta bu mimarların kabrini görmektesiniz.

El-Halil (Yafa) Kapısı

İki mimarın mezarı ileride solda bulunmaktadır.

 

 

[1] Soner Demirsoy ve Mustafa Usta, Ortadoğu’nun Kalbi Kudüs (İstanbul: Çamlıca, 2017) 60-61.

 

Avatar photo

Ozan Dur

İstanbul 29 MÜ'den mezun Filistin ve İran Araştırmaları- yazar [email protected] Poliglot (7), dillere dair


Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul