ADİL SINAV SİSTEMİ! | İlim ve Medeniyet

Dünyadaki Sınav sistemleri ne kadar adaletli?

Hayatımız bir sınav maratonu. Sürekli bir sınav bir stres…

Daha çocuklukta başlıyorlar bizi bu maratonda koşturmaya. Yazılılar ile başlıyor bu süreç ama daha sonra işin ciddiyeti  değişiyor.  Karşılan ilk büyük sınav SBS oluyor, gideceğin liseyi belirliyor ardından YGS-LYS geliyor gideceğin üniversiteyi-bölümü belirliyor ve ardından da KPSS çıkıyor ortaya memuriyetini belirliyor derken daha nice sınavlar daha çıkıyor karşına.

Önceleri ilkokul ve lisede okuyanlar kitapları kendileri parayla alırdı. Piyasada farklı farklı baskı dolaşır herkes gücünün yettiğini alırdı. Artık neyse ki devletimiz  1. sınıftan 12. sınıfa kadar bütün kitapları veriyor. Belli bir müfredat var ve sınav soruları o müfredattan soruluyor. Peki hocaların müfredatı işleyiş şekilleri, ders anlatma beceri aynı mı? Peki ya öğrencilerin algılayış becerileri?

Özellikle de SBS’de  bütün öğrenciler zeka türüne bakılmaksızın tek bir değerlendirme kriterine tabi tutuluyor. Yüksek puan alan kişiye daha zeki diyorlar. Tamam zeki ama neye göre, hangi zeka türüne göre?

Yaratılış olarak farklı fıtratlara ve farklı imkanlara sahip bireylerden aynı şeyi yapmalarını beklemek ne kadar doğru?

Maddi durum herkeste farklılık gösteriyor. Özel okulda okuyan mı dersin, etüt merkezlerine-dershanelere giden mi dersin, özel ders alan mı dersin  veya evde kendi imkanları ile ders çalışan mı dersin…

Ya sınav öncesi yaşanılan psikolojik durumlar, ailesel nedenler…

Öğrencilerin sınav esnasında bulundukları oda, sıra- masa aynı mı? Kimine sesli ortam, kimine dar masa…

Ya kitapçık farklılıkları ne demeli? Ya çok uğraştıracak, zaman harcanılacak sorular sende ilk başlarsa…

Sorarlarsa adil bir sınav oldu, herkesten aynı soruları cevaplanması istendi.

Adil olmak herkesten aynı şeyi yapmasını beklemek mi?

Dünya’da hiçbir zaman tam anlamıyla adil bir sınav sistemi olmadı bundan da olmayacak.

Lakin elinde sonunda adil olarak sınava çekileceğiz bir yer olacak. Seni verdikleriyle sınayıp vermediklerinden muaf tutacak, seni içinde bulunduğun duruma göre değerlendirecek bir sınav…

Hiç şüphesiz o Mahkeme-i Kübra’dır.

Avatar photo

Özkan YILDIRIR

Okur-Yazar, Yazdıkları herkesi Bağlar Öğrenim Görevlisi


Geribildirim

Mail adresiniz gizli kalacaktır.


Biz Kimiz?

Gayemiz, asırlardır mirasçısı olduğumuz medeniyetin gelişimine katkı sağlamak adına kurduğumuz ilim halkasındaki ilmî faaliyetleri geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Cemiyetimizde, genç ve hareketli yazar kadromuz ile Siyaset, Hukuk, Ekonomi, Sosyoloji, Edebiyat ve Tarih gibi ilmî alanlarda gerek akademik gerekse de gündeme ilişkin yazılar kaleme alınmaktadır.


İletişim


Küçük Çamlıca Mahallesi, Filiz Sokak, No:3
Üsküdar/İstanbul